середа, 17 лютого 2021 13:05

Вакцини від туберкульозу немає. Планові щеплення не проводять

Вакцини від туберкульозу немає. Планові щеплення не проводять
За календарем профілактичного щеплення привити новонародженого БЦЖ бажано на третій - п'ятий день життя. Фото: Yan Krukov from Pexels

З лютого 2021 року в Україні призупинена планова вакцинація дітей від туберкульозу. Крім того, через розповсюдження коронавірусної інфекції в державі на понад 30% зменшилося виявлення хворих. Все це може призвести до загрозливої ситуації.

Про це Gazeta.ua розповіла Ольга Павлова, заступниця директора проєкту "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні".

"Цьогоріч Міністерство охорони здоров'я не справляється з процесом державних закупівель і тому відбуваються такі перебої. Є питання реформування медицини, зокрема системи закупівель. Деякий час закупівлі проводили через міжнародні організації. Зараз держава створює власні закупівельні механізми. Це позитивний момент, але в процесі переходу він не допрацьований. Тому в результаті вийшло, що один закупівельний орган ще не розпочав діяльність, а інший вже закінчив. Усі ці неузгодженості призвели до того, що немає БЦЖ-вакцини, що запобігає туберкульозу", - розповіла Павлова.

За календарем профілактичного щеплення привити новонародженого БЦЖ бажано на 3-5-й день життя. Можна це зробити й пізніше, але в такому разі перед щепленням дитині необхідно пройти певні обстеження, які підтвердять, що вона не інфікована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили сайт про вакцинацію

"Якщо вакцини немає, то дитину випишуть з пологового будинку додому. Тоді важливу роль відіграватиме її оточення. У ньому не має бути хворого на туберкульоз. Тому всі, хто приходять до дитини, мають пройти профілактичні огляди та мати довідку, що здорові. Адже не вакцинована дитина не захищена від туберкульозу. Надалі, щойно з'явиться вакцина, потрібно обов'язково зробити щеплення. Бо БЦЖ допомагає створити штучний імунітет дитині від туберкульозу. Це не захищає її від захворювання, але збереже від тяжких, смертельних форм хвороби", - підкреслила лікарка.

За словами експертки, ситуація в країні з протидією поширенню туберкульозу загалом напружена. Прогалина є не лише в поставці вакцин, але й із виявленням хворих.

"У зв'язку з обмеженням обстежень люди не ходять до лікаря, бояться, плюс карантинні заходи впливають. Все це призвело до того, що виявлення хворих на туберкульоз зменшилося на понад 30 відсотків. Це означає, що люди хворі й не знають про це. Думають, що це застуда або коронавірус, і не йдуть в лікарню. Все це призводить до того, що хворий, який не знає про свій стан, стає джерелом інфекції для навколишніх. Стосовно вакцин, коли будуть - невідомо, але робиться все можливе, щоб найближчим часом їх закупити", - додала Павлова.

Антропологи зі Шведського історико-природничого музею і дослідники з Інституту історії людства Макса Планка розкрили таємницю походження туберкульозу. Допомогло поховання XVII ст.

Зараз ви читаєте новину «Вакцини від туберкульозу немає. Планові щеплення не проводять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути