Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози.
Тютюновий дим містить понад 7 тис. хімічних елементів. З яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання. Про це повідомив Центр громадського здоров'я.
"Прямий вплив канцерогенів, які можуть спричиняти рак, не єдиний спосіб, яким сигаретний дим сприяє ризику виникнення раку", – пишуть.
Куріння може спричинити рак, а потім блокувати організм у боротьбі з ним.
Хімічні сполуки у сигаретному димі можуть послабити імунну систему організму, ускладнити знищення ракових клітин. Коли це відбувається, ракові клітини продовжують рости і не зупиняються.
Xімічні сполуки у сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітини.
"ДНК – це "інструкція з експлуатації" клітини, яка контролює нормальний ріст і функціонування клітини. Коли ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольоване зростання і створити ракову пухлину", – пише Центр громадського здоров'я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна вживати алкоголь під час прийому ліків. Пояснення фахівців
Дослідження показують, що майже дев'ять із 10 смертей від раку легень спричиняються курінням сигарет або пасивним курінням.
Профілактика – найефективніший шлях до попередження чи подолання раку. Саме профілактичні заходи дозволили здобути значну перемогу у зменшенні кількості випадків смерті від онкологічних недуг.
Найкраща профілактика раку – відмова від вживання тютюну та нікотину, повідомляють.
Вже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися і ризик захворіти на рак знижується.
Міністерство охорони здоров'я дало поради, що робити, якщо мало рухаєтеся. Також порадило, як харчуватися, щоб зменшити ризик появи діабету.
Центр громадського здоров'я надав поради, як уникнути цифрового напруження зору.
Коментарі