четвер, 12 липня 2018 07:53

Спростили процедуру оформлення договорів з лікарями

Спростили процедуру оформлення договорів з лікарями
Лікар або реєстратор більше не зобов'язані робити копії документів, надані пацієнтом, і зберігати їх. Фото:shepetivka.com.ua

Міністерство охорони здоров'я України змінило порядок оформлення декларації з лікарями, які надають первинну допомогу. Декларація стала коротшою.

Тепер більше не знадобляться копії документів для підписання договорів із сімейними лікарями, педіатрами та терапевтами, - про це пише "Інформатор".

Лікар або реєстратор більше не зобов'язані робити копії документів, надані пацієнтом, і зберігати їх. Тепер, під час підписання декларації, пацієнт повинен показати тільки один з документів, що підтверджують особу та реєстраційний номер картки платника податків (ідентифікаційний код). Якщо ж людина з релігійних переконань відмовився отримувати ідентифікаційний код, то його не вимагатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, де взяти безплатні ліки

Також скоротився перелік інформації, яка буде вноситися в декларацію. Тепер всі дані будуть поміщатися на одному аркуші. З документа прибрали інформацію про прописку пацієнта. При цьому вже підписані декларації з лікарями залишаться в силі.

До 1 січня 2020 продовжили термін дії декларацій про вибір лікаря, які були підписані до 23 березня 2018 роки (до початку національної кампанії з вибору лікарів). До цього часу пацієнти можуть подати нову декларацію про вибір лікаря, під час найближчого візиту в медустанову.

Декларації укладені після 23 березня 2018 не мають кінцевого терміну дії. Їх переукладати не потрібно.

Також, при зміні юридичного статусу медзакладу, не потрібно буде перепідписувати договори з лікарями. Раніше подані декларації залишаються в силі, за умови, що обраний пацієнтом лікар продовжує працювати в закладі.

Якщо ви поки ще не вибрали лікаря, але вам потрібна невідкладна медична допомога, вам зобов'язані її безкоштовно надати в будь-яких комунальних медустановах.

Невідкладну допомогу надаватимуть на підставі таких симптомів:

Раптове підвищення температури з кашлем, нежиттю, болем у горлі;

Головний біль, запаморочення, слабкість;

Біль в попереку, суглобах;

Підвищення артеріального тиску;

Больовий синдром в онкологічних хворих;

Алкогольний, наркотичний, токсичний абстинентний синдром;

Загострення хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом лікаря, який надає первинну медичну допомогу, через гіпертонічну хворобу, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглоб тощо.

До кінця цього року всі медичні заклади, які нині є бюджетними, повністю перейдуть у власність громади. Нову хвилю трансформації системи охорони здоров'я буде запущено в найближчому майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Спростили процедуру оформлення договорів з лікарями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути