Ексклюзиви
середа, 04 липня 2018 14:40

Супрун розповіла про наступні етапи реформи

Супрун розповіла про наступні етапи реформи
Супрун розповіла, що з 2020 зміни в системі охорони здоров'я наберуть все більших обертів. ФОТО: sharij.net

До кінця цього року всі медичні заклади, які нині є бюджетними, повністю перейдуть у власність громади. Нову хвилю трансформації системи охорони здоров'я буде запущено в найближчому майбутньому. Пише на своїй сторінці в Facebook Уляна Супрун.

"У 2019 році в кількох окремих областях ми розгорнемо пілотні проекти у спеціалізованих медичних закладах. Розпочнемо з ними фінансування за тарифами на медичні послуги. З 2020 року, відповідно до Закону, ми запустимо трансформацію системи охорони здоров'я на повну", — ділиться планами в. о. міністра охорони здоров'я України.

Урядовець зазначила, що з 2019 року всі заклади первинної медичної допомоги мають перейти на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" і працювати виключно за договорами з НСЗУ. До того часу вони отримуватимуть кошти за послуги, надані і тим, хто підписав декларації з лікарем, і тим, хто цього не зробив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун: ціни в аптеках можуть бути в рази нижчими

Також Супрун наголосила на тому, що важливу роль у трансформації системи охорони здоров'я відведено саме місцевій владі.

"161 заклад, який вже уклав договори з НСЗУ та цього місяця отримає перше фінансування за кількістю пацієнтів, які підписали з ними декларації, – це великою мірою заслуга командної роботи місцевої влади тих регіонів, міст та сіл, де знаходяться ці медзаклади, та їхніх головних лікарів", — зазначає в. о. міністра охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, чи лікуватимуть тих, хто не підписав декларацію

За словами урядовця, масштаби реформи будуть тільки збільшуватися, тому в інтересах органів місцевого самоврядування якомога швидше включитися в процес реалізації змін.

"Не все залежить від Міністерства, Служби здоров'я та головних лікарів, адже саме громада є власником комунальних закладів. Вона має забезпечити і комп'ютери та розхідні матеріали, і обладнання за табелем оснащення для закладів первинки. І ухвалити рішення про автономізацію медзакладів", — каже в. о. міністра охорони здоров'я.

У разі недотримання цих умов підписання договору між медичним закладом і НСЗУ буде неможливим, а значить, держава не буде оплачувати надані ним послуги.

Раніше МОЗ назвало послуги, які можна безплатно отримувати в сімейного лікаря. Вони стали доступні згідно з умовами нової медичної реформи, черговий етап якої почав діяти з 1 липня.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про наступні етапи реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути