вівторок, 23 жовтня 2018 11:35

Тепла ванна і табу на кофеїн - як адаптуватися до переведення годинників

Тепла ванна і табу на кофеїн - як адаптуватися до переведення годинників
У ніч на 28 жовтня Україна переходить на зимовий час. Фото: korrespondent.net

У ніч на 28 жовтня Україна переходить на зимовий час. Стрілки годинника переводять на 1 год. назад. Перехід на зимовий час означає, що люди спатимуть на годину більше. Експерти кажуть, до нового режиму організм адаптовується протягом 2 тижнів.

Переведення годинників часто впливає на самопочуття людини. З'являються порушення сну та дратівливість, погіршується концентрація, знижується працездатність. Щоб зміна часу не принесла великого дискомфорту, потрібно дотримуватися певних поради, пише 24 канал.

Фахівці радять вже у суботу підлаштуватися під новий режим та особисто для себе перевести годинник на годину назад. Також за кілька днів можна лягати спати "по-старому", а прокидатися "по-новому". Завдяки цьому зранку з'явиться додатковий час.

Фахівець зі сну Річард Шейн дає кілька порад, які допоможуть звикнути до нового ритму.

1. У вихідні ви залишитеся спати довше без особливих проблем. Так організм може пристосуватися до більш пізнього засипання. Це трохи заспокоює перед майбутнім переведенням часу.

2. Протягом тижня до переведення часу лягайте спати пізніше на 15 хв. Кожні 2 дні зсувайте графік ще на 15 хв. Це поступово змістить ритми сну та синхронізує їх зі зміною часу.

3. Протягом тижня спробуйте потроху зрушувати час увечері. Це допоможе структурувати вечір.

4. Уранці відкривайте штори, щоб більше сонця потрапило в кімнату. Це пробуджує. Увечері - закривайте, щоб заспокоїтися перед сном.

5. Регулюйте яскравість світла у кімнаті. Поступово зменшуйте освітлення з наближенням закінчення дня.

6. Готуйтеся до сну заздалегідь. За годину не займайтеся активними справами. Раніше до переведення часу в цей час ви вже спали.

7. Тепла ванна допоможе розслабитися перед сном.

8. Кофеїн та алкоголь заважають циклу сну. За кілька днів до переведення обмежте споживання цих напоїв.

9. Якщо ви звикли подрімати вдень, зробіть це трохи пізніше, ніж зазвичай. Спіть не довже 30 хв.

10. Якщо у вас є діти, допоможіть їм також поступово адаптуватися до переведення часу. Для цього використовуйте поради 2-5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на зимовий час: як адаптуватися

На переведення годинників найбільше реагують літні люди, а також ті, хто чутливий до метеозмін або має хронічні захворювання. Діти в цей період мають мати повноцінний сон, добре харчуватися і більше перебувати на свіжому повітрі.

"Осінь - це дійсно пора, яку люди переносять важко. Але не важче, ніж перехід із зими на весну. Потрібно бути готовим до того, що неприємні переживання загострюються. Але цього не варто лякатися. А приймати це як даність, деякі зміни, які відбуваються щороку", - каже доцент кафедри клінічної психології Київського інституту сучасної психології та психотерапії Вікторія Пономарьова.

Спеціаліст радить не піддаватися хандрі та депресії. Слід прогулюватися ввечері, зайнятися хобі, більше проводити часу з рідними.

Уперше перейшли на літній і зимовий час 1908-го у Великій Британії. Причина - економія електроенергії. У Радянському Союзі стрілки годинника почали переводити з 1981 року. Зараз годинник переводять у 110 країнах світу. Якщо Європейський Союз відмовиться від переведення годинників, то Україна слідом теж може ухвалити таке рішення.

Зараз ви читаєте новину «Тепла ванна і табу на кофеїн - як адаптуватися до переведення годинників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути