субота, 29 грудня 2018 12:04

Супрун розповіла, як вберегти печінку під час свят

Супрун розповіла, як вберегти печінку під час свят
Фото: з відкритих джерел

Орган, який в період свят працює понаднормово — ваша печінка. Не перевантажуйте її аж надто, бо всі мають право відпочити. Як вберегти печінку під час свят розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Печінка бере участь в травленні, займається обміном білків, жирів та вуглеводів, нейтралізує токсини. Одна з головних функцій цього органу – фільтрування або детоксикація крові.

Виявивши непотрібну речовину, печінка або перетворює її в продукт, який не зашкодить, або виводить з організму через нирки та кишківник для виведення з організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, як вберегтися від похмілля

На що важливо звернути увагу:

Хвороби печінки часто проходять без жодних симптомів. Зверніть увагу, якщо:

♦немає апетиту

♦погано переносите жирну їжу

♦гіркота в роті

♦слабкість

♦жовтяниця

♦втома

♦світлі випорожнення

♦темний колір сечі

♦шкірний свербіж

Найпоширеніше захворювання печінки сучасності - жирова хвороба. Зазвичай має безсимптомний характер, але вона дуже небезпечна. Може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, вона може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинним захворюванням, як інсульти та інфаркти. Жодні "гепатопротектори" чи "прокапування" не допомагають одужати.

На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні є здоровий спосіб життя — відмова від алкоголю (якщо він є причиною хвороби), збалансоване харчування та регулярні фізичні навантаження.

Припиніть безконтрольно призначати собі ліки.

Найнебезпечнішими ліками для печінки є антибіотики.

На другому місці — дієтичні добавки. Так-так, помилково вважати, що їх можна приймати безконтрольно і досхочу, бо "вітамінів багато не буває". Вживання будь-якого засобу має бути медично виправдано і це вирішувати вашому лікарю.

Печінку вражає й парацетамол. Тому регулярне самолікування, аби збивати температуру, небезпечне та може призвести до ураження печінки.

Піклуйтеся про свою печінку та заплануйте візит до свого лікаря. Кожному слід періодично проходити скринінг — здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та дізнаватися рівень печінкових проб.

Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун застерегла від вживання майонезу і розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як вберегти печінку під час свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути