Червоне м'ясо — головна страва обіднього столу в багатьох сім'ях.
За котлетами чи відбивними, окрім смакоти, можуть критися ризики для здоров'я. Ще гірше, коли йдеться про ковбасу або сосиски, інформує в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.
Вона зазначила, що до червоного м'яса відносять м'ясо ссавців: передусім, свинину, яловичину і баранину, а птиця до цього переліку не входить. Більшість процесованих м'ясних продуктів також містять червоне м'ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун порадила, що покласти в аптечку під час воєнного стану
Супрун розповіла про користь цього м'яса, але наголосила, що є багато причин для зменшення його вживання.
"Особливо це стосується процесованого м'яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м'яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають. Надлишок процесованого м'яса у раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м'ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи – речовини, що мають карциногенну дію", – наголосила Супрун.
Міністерка додала, що процесоване червоне м'ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. І нагадала про переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м'яса має велику шкоду для здоров'я.
Як зменшити ризики від вживання червоного м'яса:
1. Готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 г у день, або порцію розміром із долоню. Також не бажано вживати його щодня.
2. Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів – не частіше, ніж тричі у тиждень та не більше 50 г у день, якщо відмовитись важко.
3. Правильно обробляйте м'ясо – запікайте, тушкуйте і відварюйте.
4. Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м'ясо, завжди супроводжуйте страву гарніром із овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.
5. Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу – це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов'язаних із м'ясом.
В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун радить їсти щодня 20-30 г сала. У салі міститься суміш жирів: насичені жири, а також моно - і поліненасичені жирні кислоти.
Коментарі