вівторок, 04 грудня 2018 13:07

Супрун порадила, як зменшити шкоду червоного м'яса

Супрун порадила, як зменшити шкоду червоного м'яса
Супрун також розповіла про користь цього м'яса, але наголосила, що є багато причин для зменшення вживання цього продукту. Фото:med.vesti.ru

Червоне м'ясо — головна страва обіднього столу в багатьох сім'ях.

За котлетами чи відбивними, окрім смакоти, можуть критися ризики для здоров'я. Ще гірше, коли йдеться про ковбасу або сосиски, інформує в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.

Вона зазначила, що до червоного м'яса відносять м'ясо ссавців: передусім, свинину, яловичину і баранину, а птиця до цього переліку не входить. Більшість процесованих м'ясних продуктів також містять червоне м'ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун порадила, що покласти в аптечку під час воєнного стану

Супрун розповіла про користь цього м'яса, але наголосила, що є багато причин для зменшення його вживання.

"Особливо це стосується процесованого м'яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м'яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають. Надлишок процесованого м'яса у раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м'ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи – речовини, що мають карциногенну дію", – наголосила Супрун.

Міністерка додала, що процесоване червоне м'ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. І нагадала про переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м'яса має велику шкоду для здоров'я.

Як зменшити ризики від вживання червоного м'яса:

1. Готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 г у день, або порцію розміром із долоню. Також не бажано вживати його щодня.

2. Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів – не частіше, ніж тричі у тиждень та не більше 50 г у день, якщо відмовитись важко.

3. Правильно обробляйте м'ясо – запікайте, тушкуйте і відварюйте.

4. Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м'ясо, завжди супроводжуйте страву гарніром із овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.

5. Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу – це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов'язаних із м'ясом.

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун радить їсти щодня 20-30 г сала. У салі міститься суміш жирів: насичені жири, а також моно - і поліненасичені жирні кислоти.

Зараз ви читаєте новину «Супрун порадила, як зменшити шкоду червоного м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути