понеділок, 14 січня 2019 01:35

"Сови" - найкращі коханці: переваги і недоліки хронотипів
5

  Опір власним біоритмам може порушити роботу всієї нервової системи і здоров'я в цілому
Опір власним біоритмам може порушити роботу всієї нервової системи і здоров'я в цілому

У чому "жайворонки" перевершують "сов", а де денний спосіб життя поступається нічному - 8 забавних, але від того не менш наукових гіпотез.

Виявляється, "сова" ви або "жайворонок" - це далеко не наслідок правильного або неправильного способу життя чи звичок. Відомо точно: не можна просто так перетворитися з сови на жайворонка і навпаки (зрозуміло, якщо мова не про вік). Повинна відбутися радикальна "ломка" нашого укладу, пише marieclaire.ru.

"Жайворонки" не здоровіші, не найбагатші і не розумніші

 

У 1998 році знаменитий вислів Бенджаміна Франкліна "Хто рано лягає і рано встає, здоров'я, багатство і розум наживе" піддалося ретельній перевірці з боку британських епідеміологів, які вивчили біографії, доходи і медичні карти 356 "жайворонків" і 318 "сов". В результаті багатих "сов" виявилося куди більше, ніж багатих "жайворонків". Що ж стосується здоров'я та розуму, то тут показники у представників обох хронотипів були приблизно однакові.

"Сови" демонструють більш високий рівень інтелекту, ніж "жайворонки"

Психологи провели експеримент за участю 420 "сов" і "жайворонків", яким були запропоновані тести із загальної математики, професійних предметів, а також на розуміння текстів і на роботу пам'яті. Розрив виявився зовсім мінімальним, але все ж на користь тих, чий пік активності припадає на пізній час доби. Причому, "сови" зберігали своє лідерство, навіть якщо тести проходили рано вранці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого не можна робити після пробудження

"Сови" - більш вправні коханці

 

Як виявилося, любителі нічного часу доби демонструють не тільки високі когнітивні здібності, а й винахідливість в ліжку. Дослідники опитали близько 280 чоловіків і зіставили їх хронотипи з їх сексуальною поведінкою. З'ясувалося, що, попри те, що і "сови", і "жайворонки" займаються сексом однаково часто, перші можуть похвалитися більшою кількістю партнерів. Правда, у цих висновків є і зворотна сторона: "жайворонки" набагато рідше зраджують своїм партнерам.

"Сови" - більш залежні від шкідливих звичок

Згідно дослідженням, "жайворонки" набагато менше курять і вживають алкоголь, ніж "сови". Причому, як правило, людям з ранковим хронотипом позбутися залежності буває набагато легше, ніж тим, хто звик не тільки працювати ночами, а й ходити на вечірки і свята.

"Жайворонки" краще працюють в команді, вміють знаходити компроміс і приймати вольові рішення

 

Нічний спосіб життя змушує "сов" завжди шукати нових пригод і авантюр. "Жайворонки" ж, навпаки, цінують стабільність, кооперацію і дружні стосунки. Саме ці якості роблять їх відмінними командними гравцями і мудрими керівниками.

"Жайворонки" менше відкладають справи на потім

З огляду на те, що "жайворонки" в цілому більше цінують комфорт, стабільність і розміреність, логічно припустити, що саме такі люди вважають за краще виконувати завдання відразу, а не відкладати його до останнього.

"Жайворонки" - щасливіші

 

Тут мова йде не про щастя в його філософському розумінні, а про той обсяг позитивних емоцій, які "жайворонки" і "сови" отримують протягом дня. Пояснення тут найпростіше: ті, хто звик прокидатися ближче до вечора, не вважають за потрібне якось соціалізуватися вдень. Ось тільки проблема тут в тому, що практично в усьому світі пік активності людей відбувається саме у світлий час доби, що в свою чергу не приносить "совам" нічого, крім роздратування і емоційної апатії.

І "жайворонки", і "сови" однаково креативні

Обидва хронотипи демонструють однакову здатність творчо підходити до вирішення завдань у "не свій час". Психологи провели експеримент за участю 428 учасників, серед яких були і "сови", і "жайворонки". Кожному з них були видані по шість завдань. Половина з них перевіряла аналітичні здібності, а інша половина - креативність. Причому, "жайворонкам" дали вирішувати завдання пізно ввечері, а "совам" - рано вранці. В результаті з'ясувалося, що аналітичний тест учасники провалювали частіше, ніж тест на креативність. Іншими словами, експеримент показав, що у "не свій час" ми хоч і не випромінюємо інтелект, зате частіше виступаємо з оригінальними рішеннями.

Наш хронотип (тобто особливості добової активності) так чи інакше записаний в наших генах. Існує цілих 15 варіантів генетичних точкових мутацій, які можуть відрізняти "сов" від "жайворонків".

Можливе пояснення подібним відмінностям недавно спробували дати американські антропологи. У пошуках розгадки вони вирушили на північ Танзанії, де у них була унікальна можливість поспостерігати за укладом життя племені Хадза, яке до сих пір займається виключно полюванням і збиранням. Їх життєдіяльність дотепер абсолютно ідентична первісній: у них немає ні виробництва, ні торгівлі, ні електрики, що давало авторам дослідження повне право припустити, що так, як сплять члени цього племені, колись спали наші далекі предки.

Всього плем'я, за яким встановили спостереження, налічувало 33 людини. Для вимірювання якості їх сну вчені видали їм спеціальні прилади, що фіксують біоритми організму. Плем'я лягало спати і вставало приблизно в один і той же час - із заходом (приблизно о 10 вечора) і сходом сонця (близько 7 ранку). Ось тільки спали всі його члени по-різному і в різний час. Поки одна половина засинала глибоким сном відразу і починала прокидатися ближче до 6 ранку, друга половина - в перші нічні години просто дрімала (або не спала взагалі), і засинала ближче до ранку. В результаті виходило, що всі 33 члени племені жодного разу не засинали непробудним сном одночасно. Хтось обов'язково зовсім не спав або спав так званим легким сном, коли по суті тебе може розбудити найменший шурхіт.

Що це означає? Це рішення природи: поки одні члени племені відпочивають, інші стежать за безпекою всього поселення. Потім вахта змінюється.

Зараз ви читаєте новину «"Сови" - найкращі коханці: переваги і недоліки хронотипів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути