четвер, 06 вересня 2018 10:49

Що найкраще давати дитині у школу для перекусу

Що найкраще давати дитині у школу для перекусу
Перекус у школі: назвали найкращі продукти Фото: maximum.fm

Харчування в шкільному віці дуже важливе, як для фізичного, так і для розумового розвитку. Раціон школяра має складатися раціон школяра з поживних та корисних продуктів. яких саме розповіла Ольга Дорош – спеціаліст зі здорового харчування, співзасновник Школи здорового способу життя.

Школярі, які не снідають, часто неуважні, пасивні і мають гірші оцінки. Чого не скажеш про дітей, які вживають страви з білком і складними вуглеводами.

Ідеальними для сніданку є:

вівсяна каша з ягодами чи з сухофруктами;

пшоно з курагою та гарбузом;

сирники з цільнозерновим борошном з ягодами, бананом та сметаною;

цільнозернові млинці з сиром;

омлети з овочевим салатом;

тости з арахісовою пастою та варені яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які заборонено класти в пластикові контейнери

У таких традиційних перекусах, як сухарики, булочки, печиво багато цукру, солі, а найгірше – трансжирів та шкідливих добавок. Такі перекуси при регулярному вживанні сприяють ожирінню дітей та підлітків.

Солодощі сприяють розвитку синдрому гіперактивності тому дітям важко висидіти на уроці.

Для перекусу чудово підійдуть горіхи та насіння, які мають корисні для мозку жири та білок. Інший варіант – свіжі фрукти, може бути 40-50 г сухофруктів.

Корисно їсти 20-30 г горіхів чи насіння (кунжут, соняшникове чи гарбузове). В них багато магнію для концентрації уваги та корисні жири для мозку. В кунжуті також багато кальцію.

Продукти, які містять амінокислоти лейцин, ізолейцин та валін підсилюють психологічну витривалість, концентрацію уваги, допомагають в боротьбі зі стресом і тривогою. Це такі продукти, як яйця, мигдаль, горох, сочевиця, риба, твердий сир, бурий рис, овес, яловичина.

"Ви можете приготувати корисний бутерброд з цільнозерновим хлібом чи лавашем. Замість ковбаси додайте варене або печене м'ясо, рибу або ж яйця. Покладіть туди листя салату чи шпинату. Це дуже смачно і з досвіду скажу, що дітям подобаються такі перекуси. Щоб привчити дитину до здорового харчування станьте самі прикладом! Якщо ви любите колу і печиво, тоді чому дитина має їсти броколі? Важливо подавати приклад, говорити з дитиною, пояснювати зрозумілою мовою, брати з собою на закупи, пропонувати разом щось приготувати. Я понад рік веду заняття в школах як дієтолог і скажу, що діти готові їсти здорову їжу. Інша справа, що часто вони приходять додому і не мають вибору – сосиски, бутерброди, картопля та тістечка вже чекають на них", - уточнює спеціаліст.

Варто навчити дитину пити воду. Купити красиву пляшку, кольоровий чохол для неї. Дозволити дитині кинути туди яскраві ягідки, лимон чи кружальця апельсину. Також підійде традиційний узвар, трав'яні чаї.

Зараз ви читаєте новину «Що найкраще давати дитині у школу для перекусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути