Ексклюзиви
неділя, 06 жовтня 2024 00:30

Що буде, якщо регулярно недосипати годину: роз'яснення невролога

Що буде, якщо регулярно недосипати годину: роз'яснення невролога
Невролог пояснює, як навіть година недосипання впливає на ваше здоров'я Фото: pinterest

Недосипання може призвести до серйозних наслідків для організму.

Навіть незначне порушення режиму сну впливає на самопочуття наступного дня.

Невролог Дорсі Стендіш розповів eatthis, що відбувається з тілом, якщо ви недоспали лише одну годину.

Як організм реагує на втрату години сну

Часто, коли ви пропускаєте годину сну, може здатися, що це не така велика проблема. Стендіш пояснює, що при втраті цієї години у вас накопичується так званий "сонний борг". Цей борг не зникає сам по собі - він має властивість накопичуватися з часом. Якщо ви кілька ночей поспіль лягатимете спати на 30-60 хвилин пізніше, ніж зазвичай, це може призвести до значного дефіциту сну.

Фонд сну рекомендує дорослим спати не менше семи годин на добу, хоча кількість потрібного сну може змінюватися залежно від індивідуальних потреб. Важливо зрозуміти, скільки саме сну вам необхідно для того, щоб почуватися бадьорим і працювати на повну силу.

Як підготуватися до втрати години сну

Якщо ви знаєте, що не зможете лягти спати вчасно через певні обставини, варто заздалегідь підготуватися. "Якщо ви передбачаєте втрату години сну, спробуйте лягти спати на годину або більше раніше", - радить Стендіш.

Однак вона зазначає, що заснути раніше не завжди виходить, особливо якщо ви звикли лягати спати пізніше. Тому важливо заздалегідь підготуватися: вечеряйте раніше, створюйте спокійну атмосферу для відпочинку і поступово готуйте організм до сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці виявили зв'язок між хронічним недосипанням і раком

Як наздогнати втрачений сон

Стендіш стверджує, що дрімота або додатковий сон можуть допомогти компенсувати недоспані години, однак на повне відновлення може знадобитися кілька днів.

"Дослідження показують, що для відшкодування однієї години втраченого сну може знадобитися до чотирьох днів", - додає вона.

Щоб відновити сили після втрати сну, короткий відпочинок може стати вашим кращим союзником. Стендіш рекомендує подрімати 10-20 хвилин або практикувати методи глибокого відпочинку без сну , розроблені нейробіологом Ендрю Губерманом зі Стенфордського університету. Цей метод включає в себе заспокійливі практики, такі як йога, що допомагають зосередитися та розслабитися.

"Обидва ці підходи довели свою ефективність у відновленні когнітивних функцій та підвищенні рівня дофаміну, що сприяє релаксації", - підсумовує Стендіш.

Порушення сну - серйозна патологія, що часом призводить до незворотних наслідків. Якщо ви довго не можете заснути, вас мучать панічні атаки, часті пробудження серед ночі, сонний параліч - це ознаки внутрішніх неполадок.

Тривога, напруга, емоційне вигоряння, психічні навантаження можуть стати спусковим гачком для негативних змін в організмі. Ось які проблеми можуть виникнути при постійній нестачі сну.

Зараз ви читаєте новину «Що буде, якщо регулярно недосипати годину: роз'яснення невролога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути