понеділок, 24 грудня 2018 23:28

Сметана при опіках та страх протягів: назвали 5 найчастіших міфів, які розвіяла Супрун

Сметана при опіках та страх протягів: назвали 5 найчастіших міфів, які розвіяла Супрун
Міфи Сурун: назвали найчастіші помилки Фото: obozrevatel.com

В 2018 році Уляна Супрун розвіяла чимало міфів, в які ураїнці вірили роками. Їх навіювали роками і людям почало здаватися, що це правда.

У цій підбірці зібрані найяскравіші розвіяні стереотипи українці в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Міф 1. Звичка сидіти нога на ногу спричиняє варикоз

Посприяти цій хворобі може тривале сидіння або стояння в одній позі. Проте довге сидіння зі схрещеними ногами може погано вплинути на поставу – така поза може призвести до надмірного нахилу корпусу вперед та округлення плечей.

Така поза особливої шкоди не приносить для людей з нормальним тиском. Сівши нога на ногу, тиск дещо підвищиться, проте після того, як ви поставите ноги у звичне положення, він повернеться до попереднього стану. Звичка сидіти "нога на ногу" не призводить до варикозного розширення вен.

Це патологічний процес, внаслідок якого уражаються судини, що несуть кров до серця.

Міф 2. При несприйнятті лактози варто відмовитися від молочних продуктів

В Україні існує міф про те, що деякі люди взагалі не можуть засвоювати лактозу, яка міститься у молочних продуктах, відтак, вони відмовляються від вживання цих продуктів.

Уляна Супрун радить споживати продукти без лактози або споживати молочні продукти у малих кількостях.

Дослідження американських вчених підтверджує, що симптоми лактозної недостатності будуть мінімальні, чи не спостерігатимуться, якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 грамів лактози.

Міф 3. Перша допомога при опіках – сметана, олія, листя алое

Перша допомога при опіках – припинити контакт з джерелом опіку, обробити уражену ділянку холодною водою, зняти одяг чи прикраси, які є поруч.

А вже після цього потрібно накласти на рану стерильну пов'язку, дати потерпілому води. Звернутися по медичну допомогу потрібно, коли опіки значні або шкіра обвуглилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун назвала кількість жертв холодів

Міф 4. Протягів потрібно уникати, бо можна захворіти

Особливо гостро це питання стоїть влітку та навесні у громадському транспорті. Уляна Супрун зазначає, що протяг як такий не загрожує здоровій людини.

Якщо його постійно уникати, сидіти в замкненому приміщенні та закутуватися в одяг, тоді людина стане уразливішою до застуд. Тому потрібно часто провітрювати приміщення та дихати свіжим повітрям.

Та якщо мова йде про сильний потік холодного повітря, який спрямований на обличчя чи шию, то у такому випадку за 10 хвилин можна захворіти.

Міф 5. Не займайтеся спортом під час застуди

Фізичні вправи будуть корисними і тим, хто вже застудився. Та займатися спортом під час застуди можна тоді, коли ви не маєте симптомів в тілі, а лише у верхній частині тіла — нежить, чхання чи невеликий кашель. Вправи не прискорять процес одужання і не можуть погіршити стан, але допоможуть залишатися рухливими і поліпшити самопочуття.

Постійне вживання вітаміну D не допоможе запобігти перелому кісток та розвитку тяжких хвороб, зокрема онкологічних та серцево-судинних.

"Приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров'я. Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), веганам, людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші", - написала в.о.міністра охорони здоров 'я України Уляна Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Сметана при опіках та страх протягів: назвали 5 найчастіших міфів, які розвіяла Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути