пʼятниця, 21 грудня 2018 12:15

Супрун назвала кількість жертв холодів

Супрун назвала кількість жертв холодів
За останній тиждень в Україні від переохолодження померло 10 людей. ФОТО: 4vsar.ru

За останній тиждень від переохолодження й обморожень постраждало 264 українці. Померло 10.

Аби захиститися від холоду й уникнути пов'язаних із ним небезпек, важливо пам'ятати правила зігрівання. Головні з них нагадала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

"Не одягайте занадто багато речей, перш за все, вам має бути зручно. Велика кількість одягу, що стримує рухи, - не найкращий варіант. Верхній одяг має захищати від вітру та снігу. Краще, щоб до тіла щільно прилягав один шар одягу, наприклад, термобілизна. Поверх нього — вільне вбрання. Така комбінація створить шар повітря, що грітиме тіло", — відзначає урядовець.

За холодної погоди відкриті ділянки тіла мають бути захищеними теплим і сухим одягом. Замість одного товстого, одягати ліпше декілька тонших светрів. Це дозволить за необхідності один із них зняти. Таким чином вдасться уникнути пітніння: за морозної погоди потіти небезпечно через більший ризик отримати переохолодження.

Алкоголем у холод зігріватися не варто. Такі напої дають оманливе відчуття тепла. Насправді ж не допомагає ні глінтвейн, ні горілка.

Не рекомендується у холод виходити з дому голодними. Обов'язково слід поїсти. Краще чогось теплого. Також важливо пити достатньо рідини. Доречно буде мати при собі термос із гарячим чаєм.

"Для посилення кровообігу рухайте руками, пальцями ніг. На морозі уникайте перевтоми — коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.

Не куріть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію. Якщо треба довго бути на вулиці, щопівгодини-годину заходьте до теплого приміщення чи до найближчого пункту обігріву", — наголошує Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун застерігає не підкочувати джинси на морозі

На переохолодження можуть вказувати такі симптоми: тремтіння, млявість, виснаження, сонливість, порушення вимови та здатності мислити. У дітей може спостерігатися почервоніння й зниження температури шкіри. У випадку появи таких ознак важливо одразу надати людині першу допомогу:

1. Якщо температура тіла не нижча за 34 градуси, слід зігріти людину в теплому приміщенні, дати поїсти й випити теплий безалкогольний напій. За необхідності можна запропонувати знеболювальне.

2. Мокрий одяг із людини слід зняти й замінити на сухі речі.

3. Якщо температура тіла опустилася нижче за 34 градуси, необхідно викликати швидку допомогу. До її приїзду важливо накласти на уражену ділянку тіла ватно-марлеву або бавовняну пов'язку. Це дозволить трохи зігріти.

У жодному разі при переохолодженні не можна розтирати шкіру снігом й опускати уражені ділянки тіла в гарячу воду. Також небезпечно прикладати їх до батареї чи обігрівача. Обморожені ділянки не можна й масажувати.

Раніше назвали нетипові ознаки обмороження. Уважно відстежувати їхню появу особливо важливо на відкритих ділянках тіла. Йдеться про ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук або ніг. Ці частини тіла найвразливіші перед морозом.

Зараз ви читаєте новину «Супрун назвала кількість жертв холодів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути