Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2018 05:05

Супрун розвіяла черговий міф про важливий вітамін

Супрун розвіяла черговий міф про важливий вітамін
Супрун пояснила, кому потрібно приймати вітамін D.

Постійне вживання вітаміну D не допоможе запобігти перелому кісток та розвитку тяжких хвороб, зокрема онкологічних та серцево-судинних.

"Приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров'я. Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), веганам, людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші", - написала в.о.міністра охорони здоров 'я України Уляна Супрун у Facebook.

Водночас вона наголошує, що цей вітамін важливий для нормального функціонування організму.

"Вітамін D бере участь в правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції, і навіть ріст волосся. А з його браком пов'язують схильність до депресивних станів, слабкість м'язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників", - зазначила Супрун.

Вона наголошує, що перш ніж купувати пігулки, слід порадитися зі своїм лікарем.

"Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, наприклад, і лікувати слід причину, а не один із її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки не гарантують належний рівень все одно. Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку. А щоби запобігти переломам, запобігайте падінням — робіть вправи на баланс. А взимку, щоби не впасти, носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці", - зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийом вітамінів не посилює імунітет: Супрун радить, як захиститися від застуди

За її словами, наукові дослідження не виявили ефективності цього вітаміну щодо запобігання ламкості кісток, а також в запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб.

"Мета-дослідження людей із депресією, що пили вітамін D у пігулках, не показало ефективність цих добавок. Не показана також користь вітаміну D в запобіганні раку. Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми. Є дані, що вітамін D може бути корисним в разі синдрому полікістозних яєчників", - наголосила Супрун.

Раніше Супрун заявила, що прийом вітамінів не посилює імунітет. За її словами, щоб не захворіти у сезон застуди та грипу варто, перш за все, дбати про збалансоване харчування, фізичні вправи, сон і вакцинації від грипу.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розвіяла черговий міф про важливий вітамін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути