понеділок, 23 жовтня 2017 17:05

Сердцево-судинні хвороби: "Якщо у батька був інфаркт у 50 років, його дітей треба перевіряти на 20 років раніше"

  Кардіохірург Олександр Бабляк
Кардіохірург Олександр Бабляк

Призначення правильного лікування – лише невелика складова із цілого списку факторів, які можуть знизити смертність людей через сердцево-судинні захворювання. Крім цього, дуже важлива і профілактика. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив кардіохірург столичної клініки "Добробут" Олександр Бабляк.

На його думку, в Україні вкрай необхідно проводити освітні програми, які б пояснювали людям, що ставитись до свого здоров'я треба відповідальніше. Адже серцево-судинні захворювання - одна з головних причин смертності українців.

"Такі програми абсолютно можуть змінити стан на краще! Це як війна на сході України: можна було безкінечно чекати, доки там висадяться батальйони НАТО, доки хтось дасть танки і тепле взуття нашим солдатам. Але вперше на цю потребу зреагували волонтери. Їх внесок у допомогу на Сході – незбагненний. І після руху волонтерів почались якісь рухи на державному рівні. Волонтери завжди попереду, вони пробуджують суспільну думку. В медицині – практично так само. На освіченість можна подіяти знизу. Якщо будуть лікарі, які горітимуть жагою змін", - сказав Олександр Бабляк.

В Європі серйозні програми підвищення рівня знань про здоров'я мають потужну державну підтримку, каже він.

"Ми плануємо ініціативу "Серце родини", яка б вела роботу не лише на рівні пацієнта, а й на рівні родини. Є пацієнти, які пройшли операцію, але повертаються до згубного способу життя знову – починають палити, вживати алкоголь. Це потребує вирішення. І якщо у батька був інфаркт у 50 років, його дорослих дітей треба починати перевіряти на двадцять років раніше: хоча б із 30 років. Ведемо переговори з МОЗ, щоб розширити програму на всю країну", - додав кардіохірург.

У Великій Британії з 1980го до 2000 року смертність від серцево-судинних хвороб зменшилася удвічі, згадує лікар.

"Коли порівняли досвід Британії та інших країн Європи, то стало ясно: інвестиції на профілактичні заходи мали приблизно 50% успіху у зниженні смертності! Тобто інвестиція в лікування гострих коронарних станів, що ми й так робимо - це половина успіху. Інші складові успіху - це здоровий спосіб життя, боротьба з ожирінням, курінням, їзда на велосипеді, знання свого рівня холестерину. В Амстердамі, наприклад, майже немає тучних людей, бо всі вони їздять на велосипеді", - підсумував Олександр Бабляк.

Зараз ви читаєте новину «Сердцево-судинні хвороби: "Якщо у батька був інфаркт у 50 років, його дітей треба перевіряти на 20 років раніше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути