середа, 10 квітня 2019 23:37

Самогубство спричиняє прихована і неефективно лікована депресія

Самогубство спричиняє прихована і неефективно лікована депресія
Депресія, яка не лікувалася і не діагностувалася або неефективно лікувалася, є першою причиною самогубства Фото: Психосома

Самогубство є третьою за значимістю причиною смерті серед населення у віці від 15 до 24 років і другою у віковому діапазоні від 24 до 35 років.

В середньому кожні 16,2 хвилини відбувається один суїцид. Кожне самогубство зачіпає мінімум 6 інших людей. На кожні 25 спроб покінчити життя припадає одна смерть, пише 24 канал.

Чоловіки становлять 79% зі всіх самогубців, в той час як жінки більш схильні до думок про суїцид. Щороку 1 з 65 тис. дітей у віці від 10 до 14 років здійснює самогубство, розповів психотерапевт Сергій Кістеньов.

Близько 2/3 людей, які вчинили самогубство, перебували в депресії. Депресія, яка не лікувалася і не діагностувалася або неефективно лікувалася, є першою причиною самогубства.

Приблизно 25-40% з тих, хто наклав на себе руки, мали контакти з психіатричними службами в минулому. Лікувалися від шизофренії, біполярного розладу і інших важких психічних розладів. Наркотики та алкоголь також можуть впливати на людину, у якої є суїцидальні нахили, роблячи її здатною йти за своїми імпульсами.

Вживання наркотиків та алкоголю може сприяти виникненню інших причин самогубства: втрата роботи і відносин. Рівень зловживання психоактивними речовинами і алкоголізму вище серед людей з депресією і іншими психічними розладами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь мужиком або помри": чим шкідлива традиційна маскулінність

Серед основних причин суїциду є важкі невиліковні хвороби, хронічні болі, травматичний стрес - зґвалтування, фізичне насилля, військова травма, почуття самотності, відсутність страху перед болем і смертю.

У 80 відсотках випадків при­чи­ною дитячих самогубств є проблеми з рідними. Діти також укоро­чують собі віку через нерозділене кохання, конфлікти з однолітками, проблеми з навчанням, бідність, пережите насильство та невиліковні хвороби, — каже медичний психолог, суїцидолог Наталія Бугайова.

Зараз ви читаєте новину «Самогубство спричиняє прихована і неефективно лікована депресія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути