вівторок, 08 червня 2021 09:43

Рак головного мозку: хто частіше хворіє

8 червня у світі відзначають день обізнаності про пухлини головного мозку. Мета – підвищити інформованість громадськості про хворобу.

Автор: Alex Green from Pexels
  У близько 50% людей з пухлинами мозку є головний біль.
У близько 50% людей з пухлинами мозку є головний біль.

В Україні пухлини головного мозку займають 9% загальної кількості всіх новоутворень. У жінок цей показник становить 4,8, а у чоловіків - 6,1 на 100 тис. населення. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань, недуга може виникнути в людини будь-якого віку. Проте діти до 15 років і люди старші за 65 років мають більшу ймовірність занедужати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як збирають волосся на перуки для хворих дітей - унікальні подробиці

Пухлиною головного мозку називають скупчення аномальних клітин, які вирізняються швидким поділом і зростанням. Вони рідко ширяться на інші частини тіла, але більшість із них можуть поширюватися через тканини мозку. Небезпека даного типу пухлин в порушенні основних функцій мозку.

Існують понад 130 видів раку головного мозку. Класифікують залежно від того, наскільки швидко ростуть і який ступінь ймовірності рецидиву після проведеного лікування.

Симптоми:

- головний біль;

- судоми;

- нудота і блювота;

- зміни особистості;

- порушення зору;

- порушення мови, памяті, координації рухів та слуху;

- слабкість та підвищена стомлюваність.

Причиною розвитку хвороби може бути генетична схильність організму чи вплив онкогенних вірусів, іонізуючого випромінювання, хімічних канцерогенів.

Людський череп має обмежений простір, бо не може розширюватися. Тому будь-яка пухлина, велика чи мала, збільшує внутрішньочерепний тиск і тисне на мозок. Симптоми, викликані пухлинами головного мозку виникають саме через цей тиск.

Поставити точний діагноз дозволяють інструментальні методи візуалізації – комп'ютерна томографія та магнітно-резонансна томографія. Остання вважається найкращим методом виявлення пухлини. Зображення, отримані цим методом, є більш деталізованими.

Недуга виліковна, якщо її вчасно виявити. Все залежить від розміру новоутворення, його локації та етапів розвитку. Для лікування використовується радіохірургія кіберножем – терапія на лінійному прискорювачі, нейрохірургія, хіміотерапія, таргетне лікування.

3 листопада 1995 року вчені Техаського університету вперше виділили ген раку грудей. Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад пів мільйона осіб у всьому світі помирає через цю недугу.

Зараз ви читаєте новину «Рак головного мозку: хто частіше хворіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути