вівторок, 03 листопада 2020 06:30

Рак грудей викликає мутація в генах

Рак грудей викликає мутація в генах
Рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок. Фото: cottonbro: Pexels

3 листопада 1995 року вчені Техаського університету вперше виділили ген раку грудей. Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад пів мільйона осіб у всьому світі помирає через цю недугу. Серед причин - мутації в генах BRCA1 и BRCA2, через що в людини розвивається рак.

При цьому вченим мало відомо про те, де саме і чому відбувається порушення генетичного коду, що веде до виникнення ракової пухлини. Існують й інші гени, які спричиняють ризик появи раку, але мутації саме в цих успадкованих хворими на рак є найпоширенішими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати рак грудей на початковій стадії

"У зоні ризику захворіти на рак жінки від 55 до 65 років, а також ті, в яких серед родичів по материнській, бабусиній, сестринській лінії було захворювання на рак молочної залози. А ще жінки, які ведуть самотній спосіб життя і не народжували дітей, не годували грудьми. Молочна залоза, яка не виконує своєї природної функції - секреції молока, лактації, має більшу ймовірність для зниження локального імунітету в молочній залозі та розвитку раку", - розповів Олександр Коваленко, мамолог.

Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на третій-четвертій стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Лікарі наголошують, що недуга виліковна за умови її виявлення на першій стадії — у 95% жінок, на другій — у 80%, на третій — у 50% жінок.

Аби запобігти хворобі, слід дотримуватися здорового способу життя, а також вчасно проходити огляд лікаря.

Медики назвали перші симптоми раку мозку, які ні в якому разі не можна ігнорувати. Рак головного мозку пов'язаний з утворенням злоякісної пухлини. Вогнищем смертельної хвороби може стати як сам мозок, так і тканини, близькі до нього.

Зараз ви читаєте новину «Рак грудей викликає мутація в генах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути