Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 14:10

Як розпізнати рак грудей на початковій стадії

Щільні утворення у молочній залозі, виділення із сосків, чи деформація можуть свідчити про рак. На перших стадіях пухлина найкраще піддається лікуванню. Щорічно варто обстежуватися у мамолога.

Автор: cottonbro from Pexels
  Кожна жінка раз на рік має проходити обстеження у мамолога.
Кожна жінка раз на рік має проходити обстеження у мамолога.

Про це Gazeta.ua розповідає Олександр Коваленко, мамолог.

"Жінка спочатку знаходить у молочній залозі ділянку, якої раніше не виявляла - це може бути невеличке ущільнення. Ці ділянки рідко проявляються болем. Також може змінитися структура соска, або ареоли. З'явитися шилушіння, тріщинки, або виділення із соска: прозоре, кров'янисте, або коричневе. Частіше за все з одного протоку. Не рідко першу та другу стадію люди знаходять самі, іноді навіть третю", - застерігає Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічно рак грудей в Україні вбиває понад 5 тисяч жінок

За даними Інституту раку, кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно.

"Рак на початку має обмежену форму росту. Його негативні наслідки ще не встигли розповсюдитися на інші органи. Якщо в цей час виявити рак, його оперують і велика ймовірність, що ракові клітини не поширились в інші органи й ріст раку зупинено. У цьому разі жінці зберігається молочна залоза, а не ампутується повністю, як це буває при занедбаних станах. Не проводиться хімієтерапія", - додає мамолог.

Попри це за словами лікаря відсоток виживаності при ранніх стадіях 90-95%, при занедбаних - 70%, при пізніх - 50%. Тож, кожна жінка раз на рік має проходити обстеження у мамолога. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов'язкова щорічна мамографія.

У жовтні відзначається День без бюстгальтера. Свято існує, аби привернути увагу суспільства до проблеми поширення раку грудей.

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати рак грудей на початковій стадії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути