середа, 02 червня 2021 14:00

Як збирають волосся на перуки для хворих дітей - унікальні подробиці
5

На перуку підходить волосся довжиною від 35 сантиметрів
Фото: Hair for shair
На перуку підходить волосся довжиною від 35 сантиметрів
На перуку підходить волосся довжиною від 35 сантиметрів
На перуку підходить волосся довжиною від 35 сантиметрів
На перуку підходить волосся довжиною від 35 сантиметрів

З 2018 року в Україні працює соціальна ініціатива Hair for shair. Активісти виготовляють перуки для онкохворих дітей, котрі втратили власне волосся через хімієтерапію.

За майже три роки роботи вдалось виготовити понад 200 перук для дітей і близько 50 для жінок, які звертаються по допомогу.

Співзасновниця ініціативи Лілія Кузік розповіла Gazeta.ua, з чого все починалось.

"У мене було кілька довговолосих подруг, активних у соціальних проєктах. Спочатку хотіли зробити 10 перук з їхнього волосся і передати дітям. Ми довго спілкувались із представниками благодійного фонду "Крила надії". Нам розповідали, що час від часу, коли дітям збирають гроші на лікування, то батьки запитують, чи не знають вони, де можна взяти перуку. Адже діти відчувають моральний тиск, бо виглядають не так, як однолітки. А це питання ніколи системно не вирішували", - розповідає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не хочу, щоб мама померла, як бабуся" - на порятунок матері трьох дітей потрібна допомога

За словами організаторки, на одну перуку треба від трьох до восьми хвостів, залежно від товщини волосся.

"Оскільки ми планували 10 перук, то написали в соцмережах, що треба ще волосся. Люди зголошувались і ми доволі швидко передали перші перуки. Зрозуміли, що вже не зупинятимемося. Усе набуло більшого розголосу, нам віддавали волосся і жінки, і навіть чоловіки та діти. З натурального волосся перука дорога, на ринку окремо для дітей їх не роблять, бо попиту немає. Замовлення індивідуальне, і майстри беруть від тисячі доларів".

Лілія Кузік пояснює, що для дітей потрібно близько 300 перук на рік.

"Основна відмінність натуральних перук від штучних у тому, що натуральна дихає, не парить і не створює запальних процесів. Штучні - це як пакет натягнути на голову. Збір триває систематично, маємо партнерів-перукарень в різних куточках України, які для нас безкоштовно стрижуть людей. Оптимальна довжина - не менше 35 сантиметрів. Саме з такої майстри можуть якісно сплести перуку. Волосся може бути сиве, фарбоване, натуральне. Єдина умова - без хімічної завивки, тому що вона пошкоджує структуру волосся і з нього перуки не роблять", - каже ініціаторка проєкту.

160 тис. українців щороку хворіють на рак. Певний відсоток з них - це жінки, які можуть залишитись без волосся через хімієтерапію.

"Приблизної цифри, скільком жінкам треба перука в Україні, немає. Тобто це можуть бути десятки тисяч людей. Виходом був би банк перук, де б ми систематично мали певну кількість і могли б видавати. Маємо таку мету. Зараз видаємо перуки безкоштовно у користування через благодійні фонди".

5-річна Вікторія Турик із Звенигородки перебуває в нейрохірургії дитячої обласної лікарні Дніпра. 22 квітня їй видалили об'ємне утворення головного мозку. На подальше лікування та реабілітацію дитини потрібна допомога.

Зараз ви читаєте новину «Як збирають волосся на перуки для хворих дітей - унікальні подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути