середа, 03 квітня 2019 13:08

Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом

Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом
За електронним рецептом пацієнт зможе отримати препарати безкоштовно в будь-якій аптеці, яка має договір з НЗСУ. ФОТО: novynarnia.com

З 1-го квітня запустили електронні рецепти. За ними пацієнти, які підписали декларацію з лікарем, зможуть отримати медикаменти в аптеці безкоштовно.

"З цим рецептом пацієнт приходить в аптеку. Аптечна мережа звертається в центральний компонент, щоб перевірити, чи є такий рецепт і чи не погашений він уже в іншій аптеці. Якщо все добре, пацієнту видають ліки і автоматично рапортують в центральний компонент, що ліки видано і держава винна цій аптеці за нього певну суму", — пояснив прес-секретар Асоціації e-Health і член координаційної ради Міністерства охорони здоров'я України з питань впровадження електронної охорони здоров'я Андрій Заяць в інтерв'ю 24tv.

Видавати рецепт на безкоштовні ліки медики будуть виключно за реальної на те потреби. Спроби вмовити лікаря виписати препарат за винагороду відтепер стануть неможливими: увесь процес буде під контролем в НЗСУ.

"У НСЗУ, яка повинна контролювати якість і порядність виконання лікарями роботи, буде йти не тільки інформація про те, що лікар виписав рецепт. Туди будуть іти й дані про те, в рамках якої причини звернення і якого діагнозу був виписаний цей рецепт, чи спостерігався у пацієнта цей діагноз раніше, чи він раптово виник і так само раптово закінчився", — відзначив Андрій Заяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні заборонили 6 лікарських засобів

У квітні в межах програми "Доступні ліки" починають діяти електронні рецепти. Отримати їх можна в лікаря, з яким підписано декларацію. Видаватимуть за цими рецептами препарати проти серцево-судинних захворювань, діабету II типу й бронхіальної астми.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути