середа, 16 вересня 2020 13:39

Постійний свербіж може вказувати на проблеми із серцем - дослідження

Постійний свербіж може вказувати на проблеми із серцем - дослідження
Багато людей страждають шкірним захворюванням хронічний сверблячий дерматоз. Фото: pixabay

Люди із хронічним свербінням шкіри, на думку вчених з Johns Hopkins Medicine, можуть мати більший ризик серцевих захворювань.

Це підтверджує підвищений рівень циркулюючого білка, який іноді використовують для прогнозування проблем із серцем, відзначають американські дослідники, пише "Новое время".

Багато людей мають хронічний сверблячий дерматоз. Зазвичай його називають "хронічним свербінням". Недавні дослідження показали, що він може бути причиною інших пов'язаних захворювань, зокрема, проблеми з серцем. У попередніх дослідженнях хронічний свербіж був пов'язаний із порушеннями сну, включаючи повторювані нічні та ранні ранкові пробудження. Втрата якісного сну може призвести до втоми, занепокоєння і депресії, які мають тривалі негативні наслідки для здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали фрукти, споживання яких підвищує гемоглобін

Команда Johns Hopkins Medicine дослідила 5 560 дорослих американців. Учасників опитали про їх соціальний і демографічний статус, а також про їхню історію хвороби і поведінку щодо здоров'я. Провели медичні огляди та взяли лабораторні зразки, включаючи кров і сечу. Результати підтвердили зв'язок між порушеннями сну і хронічним свербінням.Також виявили, що ці порушення ймовірніші у людей з підвищеним рівнем С-реактивного білка (CRP) в крові. Він виробляється печінкою і потрапляє в кровотік у відповідь на запалення. Його використовували як аналіз крові для прогнозування серцево-судинних захворювань, коли інші біомаркери, в першу чергу холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), на нормальному рівні.

"Рівні CRP були на 52,8% вищі у пацієнтів із хронічним сверблячим дерматозом, які повідомляють про проблеми зі сном, порівняно з тими, хто цього їх не мав. Це говорить про те, що поряд зі зниженням якості життя, викликаним хронічним свербінням, у цих пацієнтів також може бути підвищений кардіометаболічний ризик", — каже Шон Кватро, доктор медицини з Університету Джона Хопкінса.

За його словами, хоча хронічний біль відомий медичному співтовариству, багато пацієнтів із хронічним свербежем страждають, тому що не існує схвалених методів лікування.

Медики закликають не ігнорувати ранкові головні болі, оскільки вони можуть виявитися ознакою тих порушень, які виникають як наслідки гіпертонії . Гіпертонія (артеріальна гіпертензія) - захворювання, що має генетичну схильність і характеризуються стійким, хронічним підвищенням систолічного (більше 140 мм рт. ст.) і діастолічного (більше 90 мм рт. ст.) артеріального тиску. Найчастіше виникнення гіпертонії залишається непоміченим, вона може довго розвиватися без яскравих ознак

Зараз ви читаєте новину «Постійний свербіж може вказувати на проблеми із серцем - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути