пʼятниця, 19 березня 2021 11:38

Невиліковний вірус: лихоманка Ебола повертається

19 березня 2014 року Міністерство охорони здоров'я Гвінеї повідомило про спалах невідомої лихоманки. До серпня епідемія лихоманки Ебола охопила Ліберію, Сьєрра-Леоне, Нігерію та Сенегал. Від неї померло понад 3 тис. осіб.

Автор: www.volyn24.com
  Хвороба має високу ймовірність летального випадку
Хвороба має високу ймовірність летального випадку

Лихоманку, викликану невідомим вірусом, ідентифікували 1976-го після низки масових смертей у Судані, Заїрі поблизу ріки Ебола. Хвороба супроводжувалась сильним зневодненням організму, інтоксикацією, ураженням кровосудинної системи та мала високу летальність. Того року від епідемії в Судані загинула 151 людина, а в Заїрі - 211. Як було встановлено пізніше, природний осередок вірусу Ебола розташований в тропічних лісах Західної Африки, а його переносником є фруктоїдні кажани та деякі дрібні наземні гризуни.

Автор: www.znak.com
  Ефективних ліків від лихоманки Ебола не існує
Ефективних ліків від лихоманки Ебола не існує

Передається він при прямому контакті з виділеннями інфікованого: кров'ю, слиною, сечею, спермою людини чи тварини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі знову виявили спалах вірусу Еболи

Наступний великий спалах вірусу Ебола стався 1995 року в Демократичній республіці Конго, де загинули 254 особи, Уганді 2000-го 224 померлих та знову в Конго - за 2003 рік 128 померлих і 2007-й - 264 померлих. За тиждень після того, як 19 березня 2014 року Міністерство охорони здоров'я Гвінеї повідомило про спалах невідомої лихоманки. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що 4 південно-східні райони Гвінеї, сусідні райони Ліберії та Сьєрра-Леоне перебувають під загрозою епідемії лихоманки Ебола. Спеціалісти ВООЗ встановили, що причиною поширення хвороби стала смерть дворічної дитини 28 грудня 2013 року, після чого протягом місяця померли троє її родичів.

Автор: lviv-redcross.at.ua/
  Вперше лихоманку зафіксували у 1976 році
Вперше лихоманку зафіксували у 1976 році

До кінця травня загальна кількість хворих у Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне становила 281 людину, 186 з яких померли. 25 травня перші померлі від Еболи зафіксовані в Нігерії, а 29 серпня - в Сенегалі. Через лихоманку Ебола, відсутність ефективного лікування і смертність 8 серпня 2014 року ВООЗ оголосила стан епідемії, що загрожує всьому світу. Вона закликала країни світу допомогти постраждалим регіонам Африки.

Автор: tsn.ua
  Переносникам лихоманки є фруктоїдні кажани і деякі наземні гризуни
Переносникам лихоманки є фруктоїдні кажани і деякі наземні гризуни

Цього ж дня у Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне силами військ були встановлені санітарні кордони навколо постраждалих регіонів. Це привело до обвалу транскордонної торгівлі та гігантського росту цін на продукти харчування і товари першої необхідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конго виявили невідому науці хворобу

30 вересня 2014 року перший смертельний випадок лихоманки Ебола був діагностований у США, 6 жовтня - в Іспанії, 9 жовтня - в Чехії. Станом на сьогодні у Гвінеї 14 лютого 2021-го виявили перші випадки захворювання лихоманки Ебола. У країні зареєстровано 8 випадків, 5 осіб померли. Уже розпочалася вакцинація, яка проходить по "кільцевій стратегії", при якій вакцину вводять всім, хто контактував із зараженими. Також прищеплюють медичних працівників.

Дослідники з Коаліції з епідемічної готовності до інновацій вважають фруктових кажанів та свиней носіями ймовірної смертоносної пандемії. Від вірус Nipah ймовірність летального випадку становить 40-75%. Захворювання виявили 1999 року в Малайзії. Наслідками зараження може бути сильний набряк мозку, судоми та блювота. Інкубаційний період становить 45 днів. Вірус може мутувати.

Зараз ви читаєте новину «Невиліковний вірус: лихоманка Ебола повертається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути