субота, 29 жовтня 2016 17:00

На лімфоми хворіє молодь до тридцяти - онколог

Автор: Оксана Тупальська
 

Більшість хворих на лімфоми - люди молодого віку. Це онкологічне захворювання крові. Проявляється збільшенням лімфотичних вузлів. На ранніх стадіях хвороба виліковна.

Про боротьбу з лімфомами в Україні Gazeta.ua розповіла завідувач відділенням онкогематології Національного інституту раку Ірина Крячок.

Як людина може розпізнати лімфому?

Недуга проявляється збільшенням лімфатичного вузла на шиї, під руками, або деінде на тілі. Людина має підвищену температуру, яка не пов'язана з інфекційним захворюванням. Безпричинно втрачає вагу. Це такі ознаки, які мають насторожити пацієнта. Одразу треба звернутися до лікаря-спеціаліста.

Наскільки велика вірогідність, що людина одужає?

Процент виліковування залежить від стадії. При першій-другій стадії процент виліковування складає 90-95 відсотків. При третій-четвертій стадії — близько 70 відсотків. На жаль, люди не довіряють лікарям, чи мають великий страх звернутися до медичних установ. Приходять до нас на четвертій стадії, коли вже процент виліковування буде на 30 відсотків нижчий.

Хто хворіє на лімфоми?

Переважна більшість хворих — особи молодого віку. Їм по 20-30 років. Перебувають у віці, коли створюють родини, бажають народжувати дітей. Згідно останньої класифікації Всесвітньої організації охорони здоров'я існує близько 60 видів лімфом. Кожен потребує свого лікування. Це запорука одужання. У мене є пацієнт, який живе у абсолютно здоровому стані 30 років уже після лікування. Але є випадки дуже агресивних видів лімфом, коли тривалість життя складає кілька років.

Яким чином онкологи визначають ступінь агресивності хвороби?

В Національному інституті раку застосовуємо методи діагностики, які дозволяють встановити найбільш точний діагноз. Це молекулярно-генетичні методи дослідження, цитогенетичні методи, імунно-хімічні методи. Потім порівнюємо різні висновки досліджень. Маємо велику кількість пацієнтів, які приїжджають до нас за консультацією з різних регіонів України, щоб потім за визначеним тут діагнозом лікуватися в установах ближче до дому. Кажемо, що лімфома зараз — не смертельний діагноз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерівні родинки можуть бути ознакою раку шкіри

Яким чином лікують лімфоми?

Класичне лікування - курс променевої та хіміотерапії. Призначається індивідуально кількість курсів у залежності від стадій хвороби. Найчастіше 5-6. І кілька курсів променевої. Фінансується лікування зазвичай по принципу 50 на 50. Половину курсу покривають державні кошти, половину платять хворі. Проводимо наукові дослідження, тоді курс покривається повністю установою.

Чи може людина, яка пройшла лікування проти лімфом, народити здорову дитину?

Якщо це стосується чоловіка — проблему вирішує лікар-уролог. Це просто. Ми знаємо, що плануємо призначити курси хіміотерапії, які призведуть до порушення фертильної функції, проводиться замороження сперми та родині пропонується штучне запліднення. Також є різні курси хіміотерапії, деякі можуть призвести до порушення цієї функції, і які можуть не призвести. Все залежить від дози і виду препарату. Щодо жінок - питання складніше. Найбільш ефективним методом збереження фертильної функції є замороження яйцеклітини. Для цього треба провести стимуляцію, певний процес підготовки. Направляємо таких хворих до Центру репродуктивної медицини. Заготовлюється і консервується кусочок яєчника. Після того, як завершено все лікування, цей заморожений кусочок яєчника підсаджується хворій. Ще один метод - даємо пацієнтці препарати, які блокують яєчники і репродуктивні органи на час проведення хіміотерапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярам бракує зустрічей з лікарями про статеве виховання - венеролог

Вагітні після хіміотерапії втрачають шанс народити дитину?

Лімфома - не привід переривати вагітність. Якщо 10 років тому жінка направлялася на аборт. Зараз може народити здорову дитину. З нашого досвіду за 8 років, коли працювали над цією проблемою, переривали вагітність тільки трьох жінок. Маємо нашу гордість — діточок, які народилися від наших пацієнток на різних етапах лікування. Вони або прийшли під час вагітності, або завагітніли після того, як почали лікування. Це близько 30-ти дітей. Народженню кожного з них ми дуже раді. Тепер потребуємо тісної співпраці з нашими колегами гінекологами. Намагаємось їм пояснити, щоб не відправляли жінок на аборти.

Діти, які народжуються, можуть мати вади після хіміотерапії?

Лікування променевою та хіміотерапією не впливає негативно на розвиток плоду. Щодо цього були тривалі дослідження. Діток спостерігали до 16-ти і більше років. Вони виростають абсолютно повноцінними дітьми, мають ті ж здібності, що і діти, народжені від жінок, які не отримували хіміотерапію. Якщо лімфоми у матері діагностовано на ранніх етапах вагітності, у першому триместрі, розпочинати лікування буде небезпечно для дитинки. Тоді ми розглядаємо — чи можемо затримати хіміотерапію. Якщо не можна не почати жінку лікувати — тільки тоді це буде єдиним показом для переривання вагітності. Якщо це 2-й чи 3-тій триместр, визначаємо хіміопрепарат, який є безпечним, та не вплине на здоров'я майбутньої дитини. Під час променевої та хіміотерапії не можна опромінювати зону, де знаходиться майбутня дитина. При цьому жінка отримує певні ліки, засоби захисту. Ми працюємо у співпраці з Інститутом педіатрії, акушерства та гінекології, там є професіонали. Кожну жінку розглядає консиліум, спостерігають, приймають рішення про те, як лікувати.

Зараз ви читаєте новину «На лімфоми хворіє молодь до тридцяти - онколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути