середа, 09 вересня 2020 16:31

Маски на вулиці не потрібні - експерти
9

Експерти обговорили організацію міського простору в умовах поширення коронавірусу
Фото: Марго Дідіченко
Експерти обговорили організацію міського простору в умовах поширення коронавірусу
Експерти обговорили організацію міського простору в умовах поширення коронавірусу
Експерти обговорили організацію міського простору в умовах поширення коронавірусу
Експерти обговорили організацію міського простору в умовах поширення коронавірусу

В закритому приміщенні носіння масок захищає від зараження коронавірусом, тоді як у відкритому просторі із дотриманням фізичної дистанції маска не є обов'язковою. Про це розповів заступник директора Центру громадського здоров'я Олександр Мацьков під час експертного обговорення "Місто-двіж в умовах пандемії: як адаптувати громадські простори". Воно відбулося 3 вересня у сквері Небесної Сотні, що в центрі Києва.

В обговоренні взяли участь представники МОН, Центру громадського здоров'я, аналітики, урбаністи, архітектори. Разом експерти різних сфер розкривали тему, яка об'єднує всіх - взаємодія у публічному просторі.

Основним гаслом упродовж карантинних обмежень було "Залишайся вдома". Директор CEDOS Іван Вербицький нагадав про проблеми тих, в кого немає дому, і наскільки могли бути важливими для них питання безпеки в просторі. Експерт переконаний, що абсолютно безпечними публічні простори зробити неможливо, адже доведеться застосовувати багато обмежень, що призводить з часом до спротиву.

В закритому приміщенні носіння масок захищає від зараження коронавірусом, тоді як у відкритому просторі із дотриманням фізичної дистанції маска не є обов'язковою. Про це розповів заступник директора Центру громадського здоров'я Олександр Мацьков

Свої напрацювання представили архітектори Львова, Києва і Харкова. Антон Коломейцев, головний архітектор Львова, підключився до аудиторії у форматі Zoom і поділився ідеями крізь призму архітектурних розробок для рідного міста.

Архітекторка Олена Орап і дизайнерка Даша Подольцева з "Міста-сад" на основі світових тенденцій адаптації просторів пояснили, як можна реалізувати ці ідеї в українських реаліях. Зокрема розмітка на площі для черг у магазинах в Італії, садовий лабіринт у Австрії (проект "Парку дистанції" для Відня), чи дитячі гойдалки радянських часів, типу човник чи карусель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці купують довідки з негативним тестом на Covid-19 для виїзду за кордон

Окрім розташування стільців на відстані 1,5 м один від одного, наявності масок та антисептиків, для гостей пропонували також обрати наліпку на вечір з варіантів ступеню дотримання соціальної дистанції: "Обіймаюся" (зелений колір), "Без обіймів" (жовтий колір), "Тримаю дистанцію" (червоний).

У МОЗ не виключають введення червоної зони по всій Україні. Це можливо за погіршення епідситуації.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

"Аби стримати зростання захворюваності, не виключено, що уряд буде змушений ввести режим червоної зони для всієї країни. Адже здоров'я нації - головний його пріоритет", - додали у відомстві.

Зараз ви читаєте новину «Маски на вулиці не потрібні - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути