середа, 19 вересня 2018 17:15

Лікарі зафіксували унікальний випадок зараження раком

Лікарі зафіксували унікальний випадок зараження раком
Усі операції з пересадки органів від померлої жінки пройшли успішно, однак уже через півтора роки в першої реципієнтки виявили рак молочної залози. ФОТО: 99careeroptions.com

Органи померлої 53-річної жінки пересадили 5 пацієнтам й у 4 з них згодом виявили рак молочної залози. Донор ніколи не хворіла на онкологію. Померла від інсульту.

Для трансплантації в померлої взяли серце, легені, обидві нирки й печінку. Усі органи пройшли перевірку й були допущені до пересадки. Померлій проводили УЗД серця й черевної порожнини, рентген грудної клітки й ретельне обстеження дихальних шляхів. Ні слідів раку, ні будь-яких інших захворювань не виявили. Повідомляє відомий британський телеканал ВВС.

"Зараженими" раковими клітинами виявилися легені, нирки й печінка. Серце перевірити не вдалося: жінка, яка його отримала, померла невдовзі після пересадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черга на лікування перетворилася в "чергу смерті" через діяльність чинної команди МОЗ - Дубіль

Першою на рак захворіла пацієнтка з донорськими легенями. Пухлину їй діагностували приблизно через 1,5 роки після трансплантації. На той момент рак уже дав метастази. Аналіз ДНК підтвердив, що клітини походять від донорського органу. Зупинити ріст пухлини не вдалося. Через рік після виявлення хвороби жінка померла.

Цей випадок змусив медиків зв'язатися з рештою реципієнтів і запропонувати їм пройти обстеження. У жодного тоді раку не виявили. Через 4 роки після пересадки захворіла пацієнтка, якій пересадили печінку. Спершу лікування їй допомагало, однак ненадовго. Урешті-решт жінка померла.

Ще через 2 роки пухлина молочних залоз розвинулася в пацієнтки, якій пересадили ліву нирку. Метастази швидко поширилися організмом, тому врятувати жінку теж не вдалося.

Праву нирку пересадили чоловікові. Через 4 роки в нього теж виявили клітини раку молочних залоз. Цього разу медики видалили "заражену" нирку й відмінили препарати для пригнічення імунітету, які призначають після трансплантації. Чоловік пройшов курс хіміотерапії й поборов хворобу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені пояснили, чим дітям загрожує стерильна чистота

Лікарі припускають, що в померлої жінки-донора був прихований рак молочних залоз з мікрометастазами. Останні поширилися всім організмом. Виявити їх звичайними методами було неможливо.

Допомогти могла лише КТ. Однак для перевірки донорів її зазвичай не застосовують. Усе тому, що результати томографії нерідко бувають хибно позитивними. Через це навіть здорові органи можуть провалити перевірку й не дістатись людям, які терміново їх потребують.

Ризик "підхопити" рак після пересадки становить усього 0,01-0,05%. Усе завдяки тому, що перед трансплантацією органи ретельно обстежують. Однак повністю виключити імовірність "зараження" наразі неможливо. Не на користь реципієнтів донорських органів й інші фактори. В їхніх організмах для росту пухлини вкрай сприятливі умови: після пересадки пацієнти змушені приймати препарати для пригнічення імунітету, через що їх організм не здатен самостійно стримувати розмноження ракових клітин.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі зафіксували унікальний випадок зараження раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути