пʼятниця, 13 серпня 2021 19:33

Лікарі оголосили голодування. У Нацслужбі здоров'я дали пояснення

Лікарі оголосили голодування. У Нацслужбі здоров'я дали пояснення
У лікарні на Львівщині лікарі голодують через відсутність виплат. Фото: "Укрінформ"

17 співробітників Соснівської міської лікарні у Львівській області оголосили голодування через борги із заробітної плати

До голодування долучилися лікарі, медсестри та санітарки. За три місяці їм заборгували 3 млн грн, повідомила у Facebook голова первинної лікарняної профспілкової організації Вільної профспілки медпрацівників України Оксана Гладун.

"Медики нашої лікарні відстоюють свою зароблену зарплату, а тим самим і лікарню в цілому. Вони голодують до виконання вимог! Медики також люди, які хочуть мати засоби для життя. Якщо медики розрахуються, знайдуть іншу роботу, а можливо, й в іншому місті, то мешканцям не буде де отримати медичну допомогу. Медикам - зарплату, а 11 тис. населенню нашого міста – лікарню", - написала вона.

Медики вимагають виплатити заборгованість із заробітної плати по липень 2021 року, оздоровчі за 2021 рік, ковідні доплати, перерахувати неправильно нараховані зарплати за 2020 рік, виплатити їх та компенсацію втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати.

Лікарня отримує кошти від Національної служби здоров'я. Але через нездатність правильно ними розпоряджатись виникли проблеми із виплатами. Про це повідомила пресслужба НСЗУ у відповідь на запит "Української правди".

Лікарня отримує кошти за надання чотирьох пакетів послуг. Мешканці міста уклали лише 387 декларацій з сімейними лікарями. Це не дозволяє отримувати ще більше коштів від НСЗУ.

Також заклад надає послуги з амбулаторної медичної допомоги, стоматології та мобільного паліативу. Від НСЗУ лікарня отримала з квітня по липень 1,7 млн грн. У більшості випадків, це були виплати за консультації вузьких спеціалістів.

У Нацслужбі стверджують, що лікарня не може надавати стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом. Не має для цього умов. Тож працівники не можуть отримувати таких доплат.

Крім коштів від НСЗУ лікарня отримувала субвенцію. Це 658 тис. грн на місяць.

Малий обсяг послуг не приносить медзакладу достатньо коштів від НСЗУ. Витрати на заробітну плату удвічі перевищують доходи за надані пацієнтам послуги. У місяць лікарня отримує понад 400 тис. грн, а на зарплату лікарям витрачає 824 тис.

У лікарні працює 83 людини. Середньомісячні витрати на оплату праці на одного працівника – 8 861 грн. На оплату праці 19 лікарів йде 7,5 тис. грн, на 32 людини – 9,1 тис. грн, на 13 осіб - 6,3 тис. грн. Двоє керівників отримують 26,6 тис грн. Є 19 працівників з категорії "інші" та 8 керівників структурних підрозділів. Витрати на оплату їхньої праці складають 8,6 тис. та 11,2 тис. відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: кількість смертей за добу збільшилася вдвічі

"У лікарні змінювалися керівники, але вони не показали достатньої управлінської спроможності, щоби обрати стратегію розвитку, скласти реалістичний фінансовий план і вивести лікарню з кризи. У закладі не проаналізували реальну потребу у медичних послугах мешканців регіону, не визначили структуру цих послуг, їх кількість. Відповідно не змогли вирішити, що доцільно розвивати і куди вкладати гроші. Середньомісячні витрати закладу на оплату праці - 824 073 грн.. Це 76,8 відсотків серед усіх витрат лікарні", - повідомили в НСЗУ.

Міністерство фінансів назвало суму, яку витратили за сім місяців цього року на боротьбу з коронавірусом. "За оперативними даними, за сім місяців 2021 року здійснили видатків на боротьбу з Covid-19 у розмірі 29 млрд грн", – ідеться в повідомленні. Найбільше коштів спрямували на оплату послуг закладам охорони здоров'я та послуг із вакцинації – 11,7 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі оголосили голодування. У Нацслужбі здоров'я дали пояснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути