пʼятниця, 06 листопада 2020 10:59

Лікар пояснив небезпеку антибіотиків при коронавірусі

Лікар пояснив небезпеку антибіотиків при коронавірусі
Лікар пояснив, що робити, якщо не настає швидке одужання й пацієнту страшно. Фото: pixabay

Спостереження показують, що прийом антибіотиків на ранній фазі коронавірусу, тобто перші 5-6 днів, не просто недоцільний, а небезпечно шкідливий.

Вони також ніяк не діють на вірус, розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Ігорович в Facebook.

"У кожного з нас в організмі живуть безліч мікроорганізмів – умовно патогенних. Під час прийому АБ починається масова загибель бактерій і вивільнення в тканини і кров ліпополісахаридів. Ці та інші компоненти бактеріальної стінки і внутрішній зміст бактерій є додатковим стимулом для міграції імунних клітин у тканину легенів", – зазначив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, чому заборонено мішати антибіотики з алкоголем

За його словами, це призводить до нетозу й утворенню тромбів, набряк легенів посилюється і стан хворого різко погіршується. У такий спосіб пацієнти самостійно або за призначенням наляканого лікаря погіршують ситуацію.

"Крім того, безконтрольний прийом АБ наближає страшну проблему популяції загалом: антибіотикорезистентність. Це складне слово має тривожний меседж – якщо бактерії навчаться захищатися від АБ – у майбутньому ми залишимося беззахисними! Неефективні ліки – фатальна плата за нераціональне використання серйозних препаратів", – застеріг інфекціоніст.

Лікар пояснив, що робити, якщо не настає швидке одужання й пацієнту страшно. Перший крок – це зв'язатися з лікарем і за його рекомендаціями пройти обстеження.

"Загальний аналіз крові, С-реактивний білок, прокальцітонін і рентгенографія легенів – нескладний перелік досліджень, які дадуть відповідь, приймати АБ чи ні. Ці обстеження треба робити на 6-7 день хвороби, за відсутності позитивної динаміки. Якщо буде доведено наявність бактеріального ускладнення, лікар підбере вам необхідний антибіотик і визначить схему прийому", – зазначив лікар-інфекціоніст.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу 6 червня підкреслив, що самолікування антибіотиками є великою проблемою в Україні.

"Не треба бігти в аптеку, купувати антибіотики. Це дійсно велика проблема, тому що люди в перший-другий день захворювання відразу починають вживати антибіотики. Цього не треба, це шкодить вашому здоров'ю", – сказав Степанов.

У вересні вітчизняні та імпортні антибіотики подорожчали, в порівнянні з цінами на початку карантину. Якщо порівнювати ціни березня і вересня, суттєво піднялась вартість жарознижувальних та знеболювальних препаратів вітчизняного виробництва, тоді як на імпортні ліки цієї категорії ціна знизилася.

Зараз ви читаєте новину «Лікар пояснив небезпеку антибіотиків при коронавірусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути