Є хвороби при яких варто контролювати скільки їсти кавуна, чи взагалі його не їсти.
Кавун – це ягода, яка дуже рідко провокує алергію — пише "Жіночий світ".
"В цілому вживання якісного кавуна в розумній кількості (до 0,5 кг в день) не може нашкодити самопочуттю і спровокувати побічні ефекти, – але це якщо людина здорова" - розповіла лікар-терапевт вищої категорії Ольга Саакян.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явилися квадратні кавуни
Кавун може стати причиною ускладнень таких хворіб:
- сечокам'яна хвороба,
- порушення відтоку сечі,
- аденома передміхурової залози,
- післяопераційні спайкові процеси.
Людям, які мають такі хвороби, краще не їсти кавуна, або їсти його дуже мало.
Також Ольга Саакян вважає, що треба обмежувати вживання баштанних при високому рівні калію в крові. Тим, хто страждає даним порушенням, не варто з'їдати більше однієї чашки кавунової або динної м'якоті в день.
"Контролювати кількість споживаного кавуна потрібно при захворюваннях серця, що супроводжуються затримкою рідини і набряками, при колітах і розладах шлунково-кишкового тракту", – розповіла лікарка.
Ольга Саакян радить вживати кавун лише окремо від іншої їжі. З'їдений відразу у великій кількості кавун може викликати діарею, здуття живота, нудоту або розлад шлунку. У такій ситуації необхідно використовувати ліки за призначенням лікаря.
Медики радять не їсти баштанні раніше, ніж у серпні, тому що ранні плоди часто містять багато нітратів. Симптоми отруєння ними проявляються вже за 4-6 год. після їжі.
Коментарі