вівторок, 07 липня 2020 09:35

Кава корисна. Але не вранці та не ввечері

Кава корисна. Але не вранці та не ввечері
Першу чашку кави варто пити не раніше 10 ранку і не пізніше полудня. Фото: О. Васьків

Медики і вчені, які довгі роки вивчали вплив кави на організм, прийшли до висновку, що все добре в міру. Першу чашку кави варто пити не раніше 10:00 і не пізніше полудня.

Дослідження, проведене 2017-го вченими Медичного інституту Кек при університеті Південної Каліфорнії, підтвердило: вживання 2-4 чашок на день знижує ризик смерті на 18%, порівняно з людьми, які кави не п'ють. Про це йдеться в матеріалі thriveglobal.com. Вчені пов'язують каву зі зниженням ризику ряду захворювань. Це цукровий діабет 2-го типу, хвороби серцево-судинної системи, рак передміхурової залози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому і в якій кількості корисно пити каву

Але є і погані новини: кава підвищує вироблення кортизолу - гормону стресу. Кортизол виробляється в наднирниках в екстремальних ситуаціях. Гормон бере участь у реакції "бий або біжи" - коли тіло готується рятуватися боєм або втечею. Звичайно, постійна напруга не дуже корисна для організму.

Згідно з науковими даними, рівень кортизолу вище рано вранці. Протягом дня вміст гормону в організмі падає, а до вечора кортизолу майже не залишається. Не варто пити каву рано вранці, відразу після пробудження. Великої користі вона не принесе. Вона найбільш корисна в період, коли кортизол починає падати. Ввечері каву теж не варто пити - кофеїн залишається в організмі до 12 год. Це призводить до безсоння, тривожності, набору ваги і постійної втоми - серйозним джерел стресу, небезпечним для здоров'я. Це стосується і кавування ночами.

Намагайтеся пити по каву по 2-4 рази з 10:00 до 12:00. Так ви збережете гарний настрій і енергійність до самого вечора. Та й тривалість життя це теж підвищить.

Одним з найпопулярніших напоїв у світі вважають чорну каву. За результатами досліджень, якщо пити каву в помірних кількостях, то для організму людини це буде корисно.

Зараз ви читаєте новину «Кава корисна. Але не вранці та не ввечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути