субота, 11 квітня 2020 11:36

Яку хворобу спричиняють пестициди

Яку хворобу спричиняють пестициди
При хворобі Паркінсона у людини виникає тремтіння голови й кінцівок. Фото: gk-press.if.ua

11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Близько 4 млн. людей потерпають від цієї недуги, із них - 23 тис. українці. За прогнозами, через 20 років кількість хворих у світі зросте до 14 млн.

Хворо́ба Па́ркінсона повільно прогресуюче хронічне неврологічне захворювання, притаманне людям похилого віку. Французький невролог Жан Шарко запропонував назвати недугу на честь британського лікаря Джеймса Паркінсона, який за 40 років до цього опублікував "Есе про тремтячий параліч". Однак людство знало про цю хворобу за довго до публікації наукової праці. Симптоми Паркінсона були описані у єгипетському папірусі XII сторіччя до н.е. А у Біблії і текстах Аюверди згадуються люди з тремтінням кінцівок і голови. Про це захворювання писав і давньоримський лікар Гален II столітті.

Найчастіше хвороба Паркінсона уражає осіб, які хронічно отримували травми центральної нервової системи, зокрема парашутистів, військовослужбовців і боксерів. Перші симптоми з'являються у 55-60 років. У певних випадках хвороба може розвинутися у віці до 40 років. Виникає через загибель нейронів у частині мозку, який називають сірою субстанцією. У хворого з'являється тремтіння голови і кінцівок, уповільнюються рухи, виникає скутість і напруга у м'язах. Люди з хворобою Паркінсона мають характерний зовнішній вигляд: голова нахилена вперед, спина згорблена, коліна і лікті напівзігнуті. Чоловіки хворіють частіше. Приблизно в 1% пацієнтів захворювання передається генетично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали звичні продукти харчування, які несподіваним чином впливають на мозок

Поки немає ефективного лікування Паркінсона, але є консервативні та оперативні методики, які покращують якість життя хворих.

Дослідження показали, що у мозку пацієнтів із цим захворюванням високий вміст пестицидів, а працівники сільськогосподарської галузі, які мають постійний контакт з цією речовиною, хворіють на Паркінсона частіше за інших. Для запобігання виникнення хвороби лікарі радять вживати лише органічні продукти. Також рекомендують уникати стресу й регулярно навантажувати м'язи — багато ходити, їздити на велосипеді, займатись йогою.

Дослідники із університету Бостона винайшла техніку, яка здатна відновити робочу пам'ять 70-річних людей. Вони виявили, що електрична стимуляція мозку тимчасово омолоджує його на 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Яку хворобу спричиняють пестициди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути