Ексклюзиви
середа, 26 жовтня 2022 05:30

Як самотужки подолати сильну тривогу ‒ поради психолога

Як самотужки подолати сильну тривогу ‒ поради психолога
Психологи кажуть, що тривогу спочатку потрібно визнати, потім ‒ визначити її причини. Фото: depositphotos.com

Якщо вас мучить тривога, її спочатку потрібно визнати. Потім ‒ визначити причини цієї тривоги.

Такі кроки містить методичка, яка допомагає людині самотужки впоратися з тривогою. Розроблена вона американськими вченими, повідомляє практичний психолог Юлія Ворман.

"Скажіть собі: "Моя нервова система працює на граничній швидкості, тому що я хвилююся про (річ Х або явище Y)". Не критикуйте себе за ці почуття, натомість скажіть собі: "Це нормальна, здорова реакція мого організму на нинішні обставини, які є складними, стресовими або важкими. Це нормально почуватися так", ‒ радить психолог.

Людина може відчувати сильну тривогу і разом з тим все ще ефективно працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно говорити з дитиною про ядерний удар ‒ поради психолога

"Згадайте попередні моменти в мирний час, коли ви сильно хвилювалися, але все одно успішно робили те, що було потрібно. Можливо, раніше у вашому житті були моменти, сповнені тривоги перед подією чи зустріччю. Проте пізніше хтось, наприклад, ваш керівник, сказав, що ви чудово впоралися з роботою. Правильно осмислюйте те, що відбувається. Напади паніки часто викликають у вас відчуття, ніби ви вмираєте або маєте серцевий напад", ‒ зазначає Ворман.

У таких випадках потрібно нагадайте собі: "У мене напад паніки, але він нешкідливий, тимчасовий, і мені нічого не потрібно робити".

Потрібно мати на увазі, що те, що людина відчуває під час панічного нападу, насправді є протилежним реальним ознакам неминучої смерті. У цьому випадку тіло активує реакцію "борись або тікай", тобто систему, що виникла в людей у процесі еволюції, систему, яка сприяє виживанню.

"Перевіряйте свої думки. Люди із тривожністю часто зосереджуються на найгірших сценаріях. Щоб подолати ці тривоги, подумайте, наскільки вони реальні. Скажімо, ви нервуєте через складну ситуацію, яка виникла на роботі. Замість того, щоб думати про якісь вчинки, зумовлені відчаєм, скажіть собі: "Я нервую, але я готовий. Деякі речі підуть добре, а деякі — ні", ‒ радить психолог.

Переосмислення страхів допомагає навчити мозок знаходити раціональний спосіб справлятися зі своїми тривожними думками.

Навіть у мирний час моральне виснаження та невміння керувати своїми емоціями може призвести до непередбачуваних наслідків. Для українців під час війни вміння справлятися з гнівом вкрай важливе. Практичний психолог Юлія Ворман дає сім порад – як керувати гнівом, щоб не псувати стосунки з оточенням.

Більшість українців дивляться у своє майбутнє та майбутнє своєї держави з надією. Дехто відчуває розгубленість, тривогу, страх. Такі емоції наповнюють українців під час повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти України. Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" і службою "Центр Разумкова" з 5 по 12 серпня серед 2024 людей в 21 області країни.

Зараз ви читаєте новину «Як самотужки подолати сильну тривогу ‒ поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути