неділя, 31 січня 2021 09:26

Як епідуральна анестезія може вплинути на природний процес пологів

Автор: надала Інга Родіна
  Інга Родіна радить застосовувати епідуральну анестезію лише в критичних випадках
Інга Родіна радить застосовувати епідуральну анестезію лише в критичних випадках

Повальне проведення епідуральної анестезії породіллям некорисне і не показане. Для цього має бути не бажання жінки, а вагомі медичні показання – каже доула Інга Родіна. Про ризики епідуральної анестезії вона розповіла журналу "Країна".

"Як медик за освітою я розумію, що епідуральна анестезія має свої показання. Є ряд акушерських ситуацій, при яких вона просто повинна бути. Зокрема це такий важкий стан як прееклампсія. Це ситуація, яка розвивається у вагітних часом прямо в процесі пологів: дуже високий артеріальний тиск, порушена діяльність нирок. Цей стан небезпечний як для жінки, так і для малюка. Але якщо ця ситуація розвивається в процесі пологів і є можливість підключити епідуральну анестезію, то одним з її ефектів є зниження високого артеріального тиску. Зниження болю зніме спазм, і скоріш за все жінка зможе народити малюка через природні родові шляхи. Якщо прееклампсія розвивається до пологів і родові шляхи не готові, то скоріш за все це буде екстренний кесарів розтин. Епідуральна енестезія для знеболення пологів використовується порівняно недавно - кілька десятків років.

В ході пологів шийка матки має розкритися на 10 сантиметрів. Постановка епідуральної анестезії можлива при розкритті мінімум 3-4 см, інакше ця анестезія може повністю зупинити родову діяльність. Ми дочекалися необхідного розкриття, поставили їй анестезію. Буквально тільки анестезист закінчив свою роботу, припинився біль, вона сидить ридає: "Я не змогла, я не справилася. Я хотіла без анестезії. Ти мене підвела, не наполягла".

  Коли пологи виходять за рамки норми, тоді епідуральна анестезія рятує дуже багато ситуацій
Коли пологи виходять за рамки норми, тоді епідуральна анестезія рятує дуже багато ситуацій

Коли я народжувала свою першу дитину, навіть такого терміну, як епідуральна анестезія, я не знала. Ми не чекали цієї анестезії. Ми давали раду своїм пологам самі. У нас не було іншого шляху.

Мені іноді намагаються суперечити: "При стоматології анестезію роблять, а при пологах – чому ні?". І при стоматології я знаю купу історій, як через анестезію запалився якийсь м'яз і перекосило обличчя. Але якщо у стоматології ціна питання – зуб, то в пологах ціна питання – здоров'я мами і малюка. Порівнювати ці речі нерозумно.

Епідуральна анестезія дуже сильно порушує природний процес пологів. У мене є маса клієнтів, які прекрасно народили самі і дивуються, навіщо жінки взагалі анестезію просять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Супроводжувала пологи у своєї невістки": доула Інга Родіна розповіла про тонкощі професії

Але коли пологи виходять за рамки норми, тоді ця медична маніпуляція рятує дуже багато ситуацій. Я сама пережила епідуральну анестезію у других пологах, причому зовсім випадково. Під час моїх других пологів лікарів робили анестезію і навіть готували мене до кесаревого. Але завдяки анестезії нарешті розслабилася моя шийка матки, і мій крупний син вискочив назовні. Завдяки анестезії пологи закінчилися пологами, а не операцією.

Тож я не скажу, що епідуральна анестезія – зло. Але вводити її в протокол в обов'язковому порядку не варто".

Повну версію розмови з доулою Інгою Родіною читайте в свіжому номері журналу "Країна".

Епідуральна анестезія — один з методів регіонарної анестезії, при якій лікарські препарати вводять у епідуральний простір хребета через катетер. Ін'єкція приводить до втрати болючої чутливості (анельгезія), втрати спільної чутливості (анестезія) або до розслаблення м'язів (міорелаксація).

Зараз ви читаєте новину «Як епідуральна анестезія може вплинути на природний процес пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути