Ексклюзиви
середа, 03 квітня 2019 13:41

Електронна карта пацієнта: розповіли про основні нюанси

Електронна карта пацієнта: розповіли про основні нюанси
З квітня діятимуть не лише електронні рецепти, а й електронні карти пацієнта. ФОТО: imagenesmi.com

З 1-го квітня всі заклади первинної допомоги, які мають договір з НЗСУ, перейшли на систему електронних медичних записів. У межах цього нововведення запустили не лише електронні рецепти, а й електронні карти пацієнта. Створювати їх будуть лікарі первинної допомоги в своїх електронних кабінетах. Внесені в карти записи пацієнти матимуть можливість контролювати.

"Перше. Завжди можна попросити у лікаря роздруківку. І це нормально. Друге – доступ для пацієнтів буде реалізований найближчим часом. Третє: пацієнтам доступ до їх особистих даних на практиці не потрібен взагалі. Пацієнтам слід знати, що у них цей доступ є, і що без їх відома в їх карти нічого не запишуть. Це прописано в законодавстві. Такий доступ у них буде. Він дає якусь частку незалежності", — розповів прес-секретар Асоціації e-Health і член координаційної ради Міністерства охорони здоров'я України з питань впровадження електронної охорони здоров'я Андрій Заяць в інтерв'ю 24tv.

Пацієнтам перехід на систему електронних записів жодним чином життя не ускладнить. Наявності навичок володіння комп'ютером чи будь-якою іншою техінкою від них не вимагається: усім займатиметься лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом

"Бабусі не треба переживати за впровадження якоїсь нової програмуліни, тому що вона нею користуватися не буде. Вона дзвонить лікарю, щоб дізнатися, як до нього потрапити. Лікар відкриває систему і каже, що прийти вона може завтра в 11. І вона записалася на прийом, використовуючи лікаря як інтерфейс. Якщо лікар виписує їй електронний рецепт, а бабусі приходить смс, то хороший лікар тут же на папірець їй переписує номер рецепта, щоб бабуся не мучилася з цими повідомленнями. З цим папірцем бабуся приходить в аптеку", — пояснив Андрій Заяць.

Якщо в лікарні порушують ваші права, кожен пацієнт має право оскаржити неправомірне рішення й отримати компенсацію. Нестиме відповідальність завжди заклад охорони здоров'я чи лікар-підприємець.

Зараз ви читаєте новину «Електронна карта пацієнта: розповіли про основні нюанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути