вівторок, 26 березня 2019 12:40

Що робити, коли в лікарні порушують ваші права

Що робити, коли в лікарні порушують ваші права
Постраждалі пацієнти можуть письмово скаржитися і отримати компенсацію. Фото: АСС

Кожен пацієнт, який постраждав від дій працівників медзакладів, має право оскаржити неправомірне рішення й отримати компенсацію. Нестиме відповідальність завжди заклад охорони здоров'я чи лікар-підприємець.

Оптимальний варіант - зареєстрована заява, яка зобов'язує установу надати відповідь, написала у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Пацієнти, яким виповнилось 18 років, можуть захищати свої права особисто, через представника або ж колективно (скаргу подає група людей). Неповнолітні чи недієздатні особи - через законних представників.

"Тож якщо особисто приносите заяву, попросіть зареєструвати її, а якщо надсилаєте поштою, то рекомендованим листом чи з повідомленням про вручення. Якщо звернення надсилається електронною поштою, то треба вказувати електронну адресу, на яку має прийти відповідь - це вимога Закону України "Про звернення громадян", - каже Супрун.

У заяві необхідно вказати прізвище, ім'я, по батькові повністю, місце проживання, суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги, підпис і дату. Із письмовою заявою/скаргою можна звернутись до головного лікаря і попросити її зареєструвати. Якщо не вдалося владнати ситуацію, необхідно так само звернутись у департамент/управління охорони здоров'я міста чи області. Також можна зателефонувати на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади чи уряду за номером 1545.

Звернення, які не потребують додаткового вивчення, розглядаються до 15 днів, а складніші - до 30 днів. Звернення, вивчити обставини яких неможливо у 30-денний термін - до 45 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати заразилася від дочки ВІЛ

За словами Супрун, будь-який громадянин має право подати заяву про проведення клініко-експертної комісії в міських, районних, обласних департаментах охорони здоров'я, а також КЕК МОЗ України. Такі комісії контролюють якість надання допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йтися про неналежну допомогу пацієнту - від випадків з розбіжністю діагнозів до летальних.

Якщо пацієнт не погоджується з рішенням, яке він отримав після своєї скарги, він може звернутися до органу або посадової особи вищого рівня. Наприклад, якщо не вдалося владнати ситуацію на рівні головного лікаря - подати скаргу до місцевого департаменту охорони здоров'я. Звертатися можна протягом місяця після ознайомлення з рішенням.

У воді та рибі є частки мікропластику, який отруює природу та організм людини. Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли в лікарні порушують ваші права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути