вівторок, 26 березня 2019 09:51

Труїмося щодня: Супрун попередила про небезпеку води та риби

Труїмося щодня: Супрун попередила про небезпеку води та риби
Понад 8 млн тонн пластику потрапляє в океан. Фото: izvestia.nikolaev.ua

У воді та рибі є частки мікропластику, який отруює природу та організм людини. Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Мікроскопічні частини пластику, менші за 5 мм, присутні в арктичних льодовиках, морях, річках та океанах, ґрунті, солі, меді та повітрі. Найбільше пластиком забруднена вода як у крані, так і в пляшках. Науковці виявили, що 80% зразків води з усього світу були забруднені мікропластиком. Він є в організмі понад 220 видів морських жителів.

"Мікропластик настільки поширений, що вбудовується в наш харчовий ланцюжок. Деякі організми, до прикладу, планктони, можуть поглинати пластик, далі їх їдять більші тварини й, насамкінець, мікропластик потрапляє до нашого столу", - каже Уляна Супрун.

Також додає, що близько 90% мікропластику виводиться з людського організму. Однак 10%, що залишаються, можуть викликати локальні запалення, впливати на мікробіом травної системи, вивільняти токсини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що їсти для краси й здоров'я волосся: найважливіші продукти

Людство виробляє майже 300 млн тонн пластику щороку, половина з яких - для одноразового використання. А понад 8 млн тонн пластику потрапляє в океан. Ця проблема набула глобального масштабу.

Уляна Супрун порадила менше використовувати пластик, купувати воду в скляній тарі або брати пляшку води з собою. За можливості - сортувати пластик та віддавати на перероблення.

Уляна Супрун, яка виконує обов'язки міністра охорони здоров'я, розвінчала чергові міфи про небезпеку дріжджового хліба. Багато людей переконані, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції і навіть рак.

Зараз ви читаєте новину «Труїмося щодня: Супрун попередила про небезпеку води та риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути