пʼятниця, 26 лютого 2021 02:28

Червоне м'ясо викликає небезпечну хворобу. Хто в зоні ризику

Червоне м'ясо викликає небезпечну хворобу. Хто в зоні ризику
Вживання солі на рівень сечової кислоти не впливає. Фото: Alex Green from Pexels

Від подагри потерпають чотири-шість людей зі ста. Вражає переважно осіб старшого віку та чоловіків. Хвороба в більшості випадків виникає через неправильне харчування - надмірне вживання продуктів, які сприяють порушенню сечової кислоти в організмі. Для поліпшення самопочуття хворим призначають дієту та лікування препаратами.

Про це Gazeta.ua розповіла Наталія Горбаль, ревматолог зі Львова.

"Найчастіше подагра виникає від надмірного вживання продуктів з надвисоким вмістом пуринів. Ці речовини сприяють відкладенню солей", - розповіла Наталія Горбаль.

До таких продуктів належать червоне м'ясо: баранина, яловичина. Бобові: горох, сочевиця. Деякі морепродукти, наприклад, креветки та мідії. Алкоголь: пиво, червоне вино. Вживання солі на рівень сечової кислоти не впливає.

"Солі відкладаються на вушних раковинах у вигляді білих просоподібних зерняток, а також суглобах пальців, стоп та ліктів. У місцях кріплення зв'язок, сухожиль навіть на внутрішніх органах. Найчастіше подагра вражає суглоби й проявляється болем в них. Вони можуть почервоніти, збільшитися в об'ємі й стати гарячим на дотик. Виникає підвищена чутливість, - розповідає ревматологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Артроз лікують ортоплазмою

Крім продуктів харчування факторами ризику виникнення хвороби є нестача фізичних вправ, малорухомий, сидячий спосіб життя, ожиріння та генетична схильність.

"Для виявлення хвороби треба перевірити рівень сечової кислоти в крові. В нормі має бути до 360 мікромолів на літр цієї кислоти. Якщо більше - це свідчить про порушення", - додала лікарка.

Хворим прописують дієту. Без її дотримання прийом медикаментів не дасть бажаного результату.

"Слід обмежити вживання продуктів із високим вмістом пуринів. Повністю виключити жирні сорти м'яса: яловичину, свинину, усі копчені вироби та навіть деякі морепродукти, алкоголь. Також пацієнтам рекомендуємо фізичну активність. Варто ходити в день хоча б по 30 хвилин", - розповіла Горбаль.

Гострий напад подагри знімають препаратами, які знижують рівень сечової кислоти в крові й запобігають відкладанню солей. При запущених станах хворих оперують.

При подагрі першим болить великий палець на нозі. Пульсуючий біль мучить переважно вночі. При цьому шкіра червоніє, суглоб розпухає.

Зараз ви читаєте новину «Червоне м'ясо викликає небезпечну хворобу. Хто в зоні ризику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути