понеділок, 12 грудня 2016 00:45

Приступи подагри сильніші вночі

Автор: ФОТО З САЙТА www.med-pomosh.com
  Подагра починається з різкого болю у великому пальці на нозі. Шкіра червоніє, суглоб розпухає
Подагра починається з різкого болю у великому пальці на нозі. Шкіра червоніє, суглоб розпухає

— Буває, як скрутить суглоби на ногах, поворухнутися боляче. Вони стають гарячі та розпухлі, — каже 52-річний Василь Серебрій із Козятина Він­ницької області. — Рятуюся при подагрі черешнею. Її порадив лікар. Буцім перевірених доказів немає, але багато кому допомагає. І правда. Їв зо дві жмені ягід на день і було легше. Я з хворою ногою грабав на городі сіно. Про запас жінка ще наморозила черешні. Раптом зимою прихопить. Коли сильно боліло, перекручували ягоди на м'ясорубці. Їв по 2 столові ложки цього пюре.

— При подагрі першим болить великий палець на нозі. Пульсуючий біль мучить переважно вночі, — каже столичний ортопед Максим Порхонюк, 34 роки. — Подагра — це вид артриту, який виникає раптово. Вдень все було добре, а на ніч викручує суглоби в різні боки.

Шкіра червоніє, суглоб розпухає. Болить настільки, що не можна торкнутися.

— Подагра виникає через сечову кислоту в крові. Її виробляє печінка й виводять нирки. Але буває багато кислоти й вона погано виводиться з організму. Надлишок перетворюється в кристали, які викликають запалення суглобів. Таке найчастіше виникає в чоловіків після 40 років. Трохи повних або в кого ця хвороба була в роду. У жінок — після менопаузи.

При гострому приступі подагри потрібно лягти та підняти ногу. Під неї підкласти кілька подушок.

— Хворі намагаються не ворушитися. Болить, коли накрити ногу простирадлом. Якщо біль не сильний і можна торкнутися до суглоба, варто прикласти пакет із дрібним льодом. Покладіть його на великий палець на 5–10 хвилин і накрийте рушником.

Призначають препарати, які зменшують кількість сечової кислоти в крові. Якщо хворий довго й безрезультатно лікувався сам, роблять рентген. Він покаже, в якому стані суглоби.

— Допоможе знеболювальне та протизапальне. Це може бути ібупрофен. Якщо дози вказані на упаковці не допомагають, порадьтеся з лікарем, щоб їх збільшити. З такими медикаментами не треба експериментувати. Наприклад, аспірин погіршить ситуацію. Він сповільнює виведення з організму сечової кислоти.

Не можна їсти оселедець, мідії, сардини, анчоуси. Шкідливі смажена печінка, серце, нирки, копчене м'ясо та здобна випічка. В цих продуктах є багато пуріна. Речовини, яка стимулює вироблення великої кількості сечової кислоти.

— Допомагає суглобам активоване вугілля. Витягає з організму токсини. Його потрібно прикладати до шкіри. Розтовкти в порошок півсклянки таблеток. Змолоти в кавомолці 3 столові ложки лляного насіння. Змішати все з теплою водою, щоб вийшла паста. Прикласти її на суглоб і примотати марлею на ніч.

З активованим вугіллям можна робити ванночки для ніг. Пропорції такі ж, тільки без насіння. Поставити ноги в невелику миску. У неї покласти приготовану пасту. Доливати теплу воду, поки заллє стопу. Так просидіти півгодини.

Зараз ви читаєте новину «Приступи подагри сильніші вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути