середа, 16 жовтня 2019 12:29

Людині вперше пересадили шкіру геномодифікованої свині

Людині вперше пересадили шкіру геномодифікованої свині
Імунітет пацієнта прийняв шкіру свині за людську. Фото: inosmi.ru

У штаті Массачусетс, США, пацієнту з опіком вперше пересадили шкіру свині. Її генетично модифікували таким чином, щоб тканина не викликала відторгнення.

Таку шкіру можна використовувати як тимчасову "латку", доки готується повноцінний шкірний трансплантат. Це допоможе виграти час та уникнути великих втрат крові у перші дні після травми, йдеться на сайті Массачусетської багатопрофільної лікарні.

Медики розповіли, що перший пацієнт отримав на пробу зовсім невелику ділянку шкіри - розміром 5 на 5 см. Він прожив із нею 5 днів, потім її видалили і пересадили його власну зі стегна. Рана затяглася успішно, і незабаром він зможе повернутися до роботи.

Більшу частину опіку пацієнта початково закрили стандартним методом - пересадкою шкіри від мертвого донора. За словами медиків, обидва трансплантати прижилися добре, і жодних відмінностей у рані не виявили. Побічних ефектів у пацієнта також не виникло. Це свідчить про те, що імунітет прийняв шкіру свині за людську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна операція з пересадки обличчя тривала 31 годину

Однак вчені зазначають, що така пересадка все ж має певні ризики: контакт із чужорідними клітинами може викликати запалення, яке ще сильніше зашкодить власними тканинами пацієнта, а також можливе зараження тваринними вірусами. Геном свиней містить безліч ендогенних ретровірусів, які можуть проникнути до клітин людини.

Нині деякі вчені намагаються вивести генетично відредагованих безвірусних свиней. Однак в описаному вище випадку геном свиней-донорів спеціально не "чистили" від ретровірусів, а слідів зараження у клітинах пацієнта не знайшли.

15 липня 2003-го вперше у світі успішно провели операцію з пересадки людині донорського язика. Операцію провели в одній із лікарень Відня, Австрія. Вона тривала 14 год. Хірургічне втручання виконала група хірургів під керівництвом професора Франца Ватцінгера та старшого лікаря лікарні Крістіана Кермера.

Зараз ви читаєте новину «Людині вперше пересадили шкіру геномодифікованої свині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути