Ексклюзиви
четвер, 19 липня 2018 11:17

15 років тому провели унікальну операцію

15 років тому провели унікальну операцію
Операція тривала 14 год. Фото: MedPrice.com.ua

15 липня 2003-го вперше у світі успішно провели операцію з пересадки людині донорського язика.

Операцію провели в одній з лікарень австрійського Відня. Вона тривала 14 год. Хірургічне втручання виконала група хірургів під керівництвом професора Франца Ватцінгера та старшого лікаря лікарні Крістіана Кермера.

Язик пересадили 42-річному жителю Відня. Він мав злоякісну пухлину в ротовій порожнині. Вона поширилася на язик і щелепи. Спочатку пацієнтові видалили пухлину, а потім пришили донорський орган.

Після проведення операції пацієнт мав тривалий реабілітаційний період. Протягом нього вживав низку препаратів, щоб не відбулося відторгнення органа.

До цієї пересадки донорського язика медики використовували для відновлення органу м'язову тканину. Її брали зі спини або з області живота хворого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі пересадили зуб в око сліпої пацієнтки

Нині новий язик зовсім не відрізняється від здорового. Має нормальний колір. Не має пухлини. Чоловік самостійно їсть і може розмовляти.

Трансплантацію шкіри та кісток почали робити у 1940-х роках. 17 червня 1950 року в госпіталі міста Евергрін-Парк у США лікар Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу у світі операцію з пересадки нирки людині.

Зараз ви читаєте новину «15 років тому провели унікальну операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути