Ексклюзиви
субота, 02 червня 2018 07:25

На 3D-принтері надрукували рогівку ока

На 3D-принтері надрукували рогівку ока
Вчені вперше створили рогівку ока за допомогою 3D-принтера. Фото: nv.ua

Британські науковці з Університету Ньюкасла надрукували на 3D-принтері зовнішню оболонку ока.

Задля цього створили біологічні чорнила, пише sciencedaily.

Щоб створити чорнило, змішали клітини рогівки здорового ока з альгінатом і колагеном. Колаген утримує живими стовбурові клітини. Створений гель залили у 3D-принтер. За 10 хв він надрукував рогівку.

"В'язке "чорнило" дозволяють точно імітувати натуральну рогівку ока. Перед друком рогівки ми скануємо очне яблуко пацієнта. У систему вводимо необхідний розмір і форму. Саме тому надрукована рогівка ідеально підходить пацієнтові. Через сім днів після друку живими залишилися 83 відсотки клітин,- каже керівник дослідження, професор університету Че Коннон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть у Лондоні не було - в кав'ярні встановили незвичайний 3D принтер

Зараз у трансплантології не вистачає цього органу для пересадки. 10 мільйонів людей у всьому світі потребують хірургічної операції для запобігання сліпоти. Друк рогівки за допомогою 3D-принтира пришвидшить трансплантацію. Адже тепер не треба вирощувати клітини окремо.

Вчені з Північно-східного університету в Китаї створили штучну світлочутливу шкіру. Вона здатна працювати за рахунок енергії коливань - при ходьбі або при морганні очима, а також безпосередньо підключатися до головного мозку.

Зараз ви читаєте новину «На 3D-принтері надрукували рогівку ока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути