неділя, 17 червня 2018 08:22

Небачену раніше операцію провели за 45 хвилин

Небачену раніше операцію провели за 45 хвилин
Першим в історії пересадженим органом була нирка - в 1950-му Фото: Politeka

Трансплантацію шкіри і кісток почали робити у 1940-х роках. 17 червня 1950 року в госпіталі міста Евергрін-Парк у США лікар Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу у світі операцію з пересадки нирки людині.

Вранці в суботу в клініці Little Company of Mary Hospital пацієнтці 49-річній Рут Такер зробили операцію по пересадці нирки. Вона страждала від невиліковного недугу, при якому кістозні утворення покривають нирки щільною кіркою і вони відмирають. До моменту операції одна нирка була повністю зруйнована. Друга функціонувала лише на десять відсотків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший пацієнт із пересадженим серцем прожив 18 днів

Пересадка давала хоч якийсь шанс і пацієнтка погодилася без найменших вагань.Трансплантат був узятий у щойно померлої жінки того ж віку, з тим же типом крові і загальними фізичними характеристиками. Але жінка-донор померла від цирозу печінки.

"Не найідеальніший пацієнт, але краще, що ми могли знайти", - пояснив доктор Лоулер після операції. Вона тривала 45 хвилин.

Незважаючи на сенсаційний характер цієї події, вона пройшла непомітно. Доктор Лоулер зазначив, що операція робить реальністю заміну "парних" органів, тобто таких, як нирки або легені. Що ж стосується, наприклад, серця або шлунка, то це справа майбутнього.

Спочатку пацієнтка одужувала досить успішно. Через місяць Такер в супроводі чоловіка покинула лікарню. Місіс Такер прожила з новою ниркою п'ять років і померла від захворювання, не пов'язаного з операцією з пересадки.

3 грудня 1967 року в госпіталі Гроот-Шур в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу у світі пересадку серця людини 53-річному пацієнту Луісу Вашканському, який прожив ще 18 днів.

Зараз ви читаєте новину «Небачену раніше операцію провели за 45 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути