середа, 15 серпня 2018 23:30

Унікальна операція з пересадки обличчя тривала 31 годину
5

Автор: dailymail.co.uk
  Кеті Стаблфілд до трагедії й після пересадки обличчя
Кеті Стаблфілд до трагедії й після пересадки обличчя

Пересадку обличчя провели 21-річній дівчині. Це наймолодша людина в історії проведення подібних операцій. На сьогоднішній день усього їх було 40.

Операція з пересадки обличчя 21-річній американці Кеті Стаблфілд тривала 31 годину — це рекорд серед подібних процедур. Оперували дівчину 11 хірургів. Тепер Кеті нарешті може самостійно жувати, ковтати й дихати. Пише відоме британське видання Dailymail.

Обличчя Кеті Стаблфілд спотворила невдала спроба самогубства, яку молода американка здійснила у віці 18 років. Вона вистрілила собі в підборіддя з мисливської рушниці. Усе через депресію: батьків звільнили, коханий зрадив, здоров'я підводило. Дівчину врятували, однак обличчя її куля спотворила до невпізнання. Постріл буквально "стер" риси Кеті й заподіяв серйозні внутрішньочерепні пошкодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловіку пересадили обличчя від мертвого туриста

Щоб Кеті могла дихати, їй у горло вставили спеціальну трубку. Обличчя відновлювали поступово. Так, спершу закріпили щелепи й вилиці, пришили щоки й повіки, залатали розірвану оболонку мозку. Згодом мусили розкрити череп, щоб зупинити кровотечу.

На відкриті рани дівчині пересадили шкіру. Однак трансплантати не приростали належним чином, тому батькам Кеті порекомендували звернутися у Клівлендську клініку. Цей заклад є світовим лідером з ведення пацієнтів із внутрішньочерепними травмами.

Автор: dailymail.co.uk
  Кеті Стаблфілд з батьками в період підготовки до пересадки
Кеті Стаблфілд з батьками в період підготовки до пересадки

До Клівлендської клініки Кеті потрапила у 2014 році. Перше, що зробили тамтешні лікарі, — відновили Кеті ніс, носові ходи й щелепу. Протягом наступних двох років дівчині провели ще ряд операцій. На початку 2016 року Кеті записали в чергу на очікування донора й почали готувати до процедури. Так, важливо було вирівняти розташування очей. Зробили це за допомогою металевої конструкції, яку дівчина носила не знімаючи протягом 2-х місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна операція: столичні хірурги пересадили чоловікові пів обличчя (18+)

Автор: dailymail.co.uk
  Донор Кеті — 31-річна Андреа Шнайдер
Донор Кеті — 31-річна Андреа Шнайдер

Щоб попередити занесення інфекції, Кеті видалили частину лицьових м'язів. Також встановили спеціальні пластини довкола очей.

Донор з'явився на початку травня минулого року. Ним стала 31-річна Андреа Шнайдер, яка померла після передозування наркотиками.

Перш, ніж провести операцію, Кеті відправили на курс підготовчої терапії і психологічне обстеження, яке дозволило переконатись, що вона готова до такого кроку. Окрім шкіри, від донора пересадили нервові тканини, кровоносні судини й деякі кісткові структури. Нижню щелепу Кеті надрукували на 3D-принтері. За зразок брали щелепу старшої сестри.

Нині дівчина поступово йде на поправку. Вона почала вивчати мову для сліпих і мріє стати консультантом потенційних самогубців.

Автор: dailymail.co.uk
  Кеті Стаблфілд до й після пересадки обличчя
Кеті Стаблфілд до й після пересадки обличчя

Раніше розповіли, що пересадка органів в Україні стане значно доступнішою. З цього року в країні стартувала програма з трансплантації нирок від неродинного донора. На ці потреби держава виділила 112 млн грн. Програма допоможе вирішити проблему з відсутністю у хворих родинного донора. Так, річна потреба з пересадки становить майже 2000 нирок, тоді як в Україні здійснювалось усього лиш 150 подібних операцій.

Зараз ви читаєте новину «Унікальна операція з пересадки обличчя тривала 31 годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути