понеділок, 17 липня 2017 00:50

Чоловіку пересадили обличчя від мертвого туриста

Автор: www.ahaber.com.tr
  30-річному Реджепу Серт із Туреччини пересадили обличчя 2013 року. Коли відновлювався в госпіталі, познайомився із медсестрою. Вона стала дружиною і матір’ю його доньки
30-річному Реджепу Серт із Туреччини пересадили обличчя 2013 року. Коли відновлювався в госпіталі, познайомився із медсестрою. Вона стала дружиною і матір’ю його доньки

— Роблячи пересадку обличчя, я не маю мету створити красеня. Прагну надати людині нормального вигляду, щоб могла дихати та їсти, — каже турецький пластичний хірург 46-річний Омер Озкан. Він зробив п'ять операцій із пере­садки обличчя. Загалом у світі їх провели 35.

Омер Озкан — гість симпозіуму з трансплантації органів, що відбувся 3–4 липня в Національному інституті хірургії імені Олександра Шалімова в Києві. Він навчав українських лікарів робити пересадку обличчя.

— Найскладніше для пацієнта — не сама операція, а реакція організму на препарати, що пригнічують імунітет, — продовжує. — Вони допомагають не відторгнути пересаджені тканини. Інакше буде зараження крові. З моїх п'яти пацієнтів так помер один. Ще складно домовитися з родичами померлого донора, щоб ті дозволили забрати ­матеріал. Із ними завжди говорю сам. У той момент треба знайти правильні слова. Коли вони бачать гарний результат і людину трохи схожу на їхнього родича, розуміють — погодилися не даремно.

Останнім його пацієнтом був 30-річний Реджеп Серт, який під час чистки рушниці випадково вистрелив собі в обличчя. Це сталося 2007 року. Від пострілу були пошкоджені кістки черепа, ліве око, частина щелепи й 12 зубів. Операцію чоловіку зробили чотири роки тому. Вона тривала 6 год. Пере­садили обличчя 48-річного польського туриста, який помер від серцевого нападу під час відпустки в Туреччині.

— Є спеціальні реєстри донорів. Там немає нирок або печінки. Лише шкіра. Коли знаходять потрібного донора, роблять аналізи на його сумісність із пацієнтом, — розповідає Омер Озкан.

Хірург спочатку скальпелем відрізає з донора шкіру обличчя й підшкірну клітковину разом із хрящової тканиною, нервовими волокнами, кровоносними судинами та м'язами.

— У країнах, де трансплантологія є налагодженим процесом, для пересадки обличчя достатньо шести хірургів. Важливо зберегти і правильно пришити всі м'язи та нерви, щоб людина відчувала дотики, могла говорити та їсти. На голові пацієнта спочатку видаляють відмерлі тканини. А потім з'єднують її з обличчям донора, зшиваючи сотні дрібних капілярів і судин. Під час цієї процедури постійно переливається кров. Як нові тканини з'єднали з обличчям пацієнта, усувають видимі дефекти. Обличчя донора закривають маскою, з поваги до його родичів.

Після операції пацієнт перебуває в повністю стерильній палаті. Інакше може наступити гостре відторгнення тканин.

— Обличчя приживається п'ять тижнів. До цього часу наростає підшкірний жир і трансплантат стає рухомим. Інколи при такій операції можуть виникати проблеми при відкриванні та закриванні очей. Відновлення чутливості наступає поступово.

— Найцікавішими є перші півроку, коли обличчя приживається і людина відчуває дотики. Спочатку відновлюються нервові імпульси, а потім уся міміка.

Пацієнт вчиться говорити, ковтати, відчувати обличчя і смак. Для цього знадобиться довга реабілітація.

— Операцію з пересадки обличчя можна робити лише після психологічної підготовки. Адже людина після операції побачить у дзеркалі чуже обличчя.

Пересадку обличчя в Україні гальмує відсутність закону

В Україні робити операції по пересадці обличчя заважає відсутність закону про трансплантацію.

— У нас немає презумпції згоди, — каже 51-річний Борис Тодуров, директор Інституту серця. — Українець не може віддати розпорядження щодо використання своїх органів після смерті. Зараз можуть пересадити орган тільки від живого донора і то лише родича, чоловіка чи дружини.

Ще одна проблема полягає в тому, що в країні немає єдиної бази пацієнтів, які потребують трансплантації. Тому навіть якщо орган і знаходять, втрачають час, аби знайти пацієнта, якому він підійде за медичними показниками.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіку пересадили обличчя від мертвого туриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути