середа, 17 вересня 2014 16:22

Хвороба без симптомів: шість міфів про ерозію шийки матки

Хвороба без симптомів: шість міфів про ерозію шийки матки
Фото: ruslekar.info

Навколо жіночих хвороб, а особливо пов'язаних з ерозією шийки матки, панує багато міфів, які насправді не відповідають дійсності. В інтерв'ю для Gazeta.ua акушер-гінеколог з Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Василь Порхун спростовує відомі помилкові упередження і роз'яснює правдиві факти про хворобу.

"Міф перший — це те, що при ерозії є виражений дефект слизової, і що буває вона тільки від інфекції. Насправді причини хвороби різні: перелаштування гормонального фону, запалення, травми шийки матки під час пологів, абортів. Але найбільш часта причина — довготривала інфекційна хвороба. Вона змінює властивості клітин епітелію, пришвидшує їх ділення. Це й викликає ерозію".

"Друге неправильне твердження: ерозія буває тільки у старших за сорок років жінок. Раніше це було справді так. Проте за останні десять років ерозія "помолодшала". Її зараз виявляють навіть у 16-річних дівчат. Перш за все, через патології ендокринної системи. Адже порушення гормонального фону — саме від них. Від цього — ділення клітин, ріст залозистих структур, і як наслідок — ріст пухлин".

"Третій міф каже нам про те, що ерозія ніколи не переростає в пухлину. Так, розміри ерозії на її "злоякісність" не впливають. А тому виявити "на око" дефекти клітин неможливо. Але грамотний лікар при огляді обов'язково призначить більш детальні дослідження: візьме аналіз на наявність інфекцій. Далі проведе колькоскопію: подивиться шийку матки під мікроскопом. Так виявляють дефекти навіть там, де ні пацієнтка, ні навіть лікар їх не бачили. Може призначити аналіз крові. І насамкінець проведе біопсію: дослідять, онкологія це чи ні".

"Багато хто думає, що ерозію долає нетрадиційна медицина. Та вона допоможе лиш за умови, що ураження тканин незначне. Фізіотерапія, лікування травами бажаного ефекту не дає".

"Кажуть, мовляв, що ерозію шийки матки жінка може помітити самостійно. Насправді ж недуга проходить приховано, без симптомів. Болю, високої температури і будь-яких неприємних відчуттів вона не дає. Тому в будь-якому разі консультація лікаря вкрай необхідна".

"Не вірте тим, хто запевняє, що ерозія "розсмокчеться". Її обов'язково треба лікувати. Щодо методів лікування, то раніше часто робили "припалювання". Але його ефективність досягає 50-65%. Зараз гінекологи кажуть, що процедура несе більше шкоди, ніж користі. Натомість один з дуже ефективних сучасних методів — радіохвилевий. Спеціальним опроміненням її долають за одну процедуру. Після неї деякий час приймають ліки, які не дають розвинутись інфекції і допомагають заживити рану".

Зараз ви читаєте новину «Хвороба без симптомів: шість міфів про ерозію шийки матки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути