пʼятниця, 22 березня 2019 06:30

Біль при диханні та сміху: назвали симптоми смертельної хвороби

Біль при диханні та сміху: назвали симптоми смертельної хвороби
Рак викликає навіть одна сигарета Фото: unn.com.ua

22 березня 1957 році американська асоціація лікарів заявила, що сигаретний дим викликає рак.

Вченні довели, що куріння є основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губи, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів і легенів. 95% померлих від раку легенів були злісними курцями, що викурюють 20-40 сигарет в день, тобто можна стверджувати, що практично всі випадки смерті від раку легенів безпосередньо пов'язані з курінням. Причому серед хворих раком гортані ті, що палять, складають 80-90%.

"Щороку в Україні фіксується 13 тис нових випадків раку легень. Чоловіки хворіють у 5 разів частіше за жінок. Водночас, рак легень є однією з небагатьох нозологій, захворюваність на яку в Україні зменшується щороку на 3-4%. Рак викликає навіть одна сигарета", - говорить Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку.

Найпоширеніші симптоми раку легень:

кашель, який не зникає та погіршується;

відхаркування кров'ю або мокротинням червоно-коричневого кольору,

біль у грудях, який посилюється при глибокому диханні, кашлі або сміху,

хрипи,

втрата ваги та апетиту,

задишка,

постійне відчуття втоми або слабкості,

інфекції, зокрема бронхіт та пневмонія, не проходять або повторюються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці назвали небезпеку від гарячого чаю

Основний метод такої діагностики рентген, а для уточнення діагнозу - комп'ютерна томографія (КТ). У цьому тесті рентгенівський апарат сканує тіло та використовує низькі дози випромінювання для детального зображення легень.

Щоби зменшити ризик захворювання на рак легень киньте паління. Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак.

Так само уникайте пасивного куріння. Дотримуйтесь здорового способу життя і регулярно проходьте профілактичні обстеження.

Суд присяжних у США встановив, що один з найпопуляніших гербіцидів у світі спричиняє рак. 70-річний Едвін Хардеман понад 30 років обприскував гербіцидом Roundup рослини на посівах у окрузі Сонома, штат Каліфорнія.

Нещодавно лікарі виявили у нього неходжкінські лімфи (різновид раку. - Gazeta.ua). За результати досліджень та наявних доказів, суд у Сан-Франциско визнав, що саме ця речовина спричинила розвиток хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Біль при диханні та сміху: назвали симптоми смертельної хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути