понеділок, 17 травня 2021 20:36

Вісім ознак того, що ви їсте занадто багато солі

Автор: https://espreso.tv/
  Набряк може бути ознакою занадто великої кількості натрію в організмі
Набряк може бути ознакою занадто великої кількості натрію в організмі

За даними досліджень, українці вживають занадто багато солі - в два рази більше рекомендованої ВООЗ норми — 9,7 г замість 5 г. При цьому надмірне споживання солі вкрай шкідливе для організму — воно може призвести до інсульту, серцевих захворювань, високого кров'яного тиску, хвороб нирок і остеопорозу. Але як дізнатися, чи не споживаєте ви занадто багато солі? Вчені назвали вісім ознак, які сигналізують про надлишок натрію.

1. Здуття живота
Здуття живота, відчуття важкості є одним з найбільш поширених наслідків вживання дуже великої кількості солі. Сіль допомагає вашому тілу утримувати воду, тому в організмі накопичується зайва рідина.

2. Високий кров'яний тиск
Надлишок натрію — одна з причин підвищення тиску. У регуляції артеріального тиску беруть участь нирки, а надто велика кількість солі ускладнює виведення рідини. В результаті кров'яний тиск підвищується.

3. Набряки
Набряк може бути ознакою занадто великої кількості натрію в організмі. Найчастіше набрякають такі частини тіла, як обличчя, руки, ступні і кісточки. Якщо ви часто спостерігаєте у себе одутлість, проаналізуйте, скільки солі ви їсте.

4. Спрага
Якщо ви занадто часто хочете пити, це може бути ознакою того, що ви вживаєте надто багато солі. Коли це відбувається, організм зневоднюється і починає витягувати воду з клітин. В результаті ви можете відчути сильну спрагу.

5. Збільшення у вазі
Якщо в організмі затримується вода, це може привести до набору ваги. Ви швидко додали у вазі за тиждень або навіть за кілька днів? Це може бути пов'язано з надлишком солі.

6. Часті походи в туалет
Надлишок солі викликає у вас сильну спрагу, ви п'єте більше води, а значить, відвідуєте туалет частіше, ніж зазвичай.

7. Порушення сну
Якщо ввечері ви з'їсте занадто солону їжу, це може привести до порушень сну: частих пробуджень вночі і почуття розбитості вранці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачна дієта для зниження тиску

8. Проблеми зі шлунком
Однією з причин болю в шлунку, нудоти або діареї може стати харчування з високим вмістом солі. Як показують дослідження, NaCl дуже подобається бактеріям, що викликають виразку і інші захворювання шлунка.

Часта причина набряків - неправильне харчування. Деякі напої і групи продуктів здатні затримувати рідину в організмі.

Парадоксально, але кращий спосіб позбутися від набряків - забезпечити організм достатньою кількістю питної води. У день краще пити не менше двох з половиною літрів чистої води. Коли організм звикне, що в воді не бракує, то перестане затримувати рідину. Ще один спосіб швидко вивести воду з організму: прибрати з раціону сіль або хоча б значно зменшити її кількість. Зверніть увагу, що мова йде не тільки про ту солі, яку ми додаємо в салати: у багатьох готових продуктах (навіть в десертах) присутня значна кількість солі.

Зараз ви читаєте новину «Вісім ознак того, що ви їсте занадто багато солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути