Арахіс багатий на вітаміни. У продукті їх досить, щоб задовольнити добову потребу організму. Містить калій, магній, фосфор, залізо, цинк і натрій, а також вітаміни групи В, РР і аскорбінову кислоту. Ці елементи підвищують стійкість нервової системи, запобігають появі атеросклерозу, стимулюють процес формування жовчі, покращують пам'ять і функції репродуктивних органів, нормалізують роботу серця і слухового апарату, а також прискорюють процес кровотворення.
Дієтологи рекомендують з'їдати по 20 г горіха на добу.
Арахіс має і шкідливі властивості, тому відмовитися від нього варто людям, які мають непереносимість продукту. У деяких випадках горіх здатний збільшити кількість тромбів, сприяє розвитку подагри й артрозу, а також призводить до набору зайвих кілограмів.
Не рекомендується їсти арахіс дітям, які не досягли 3-річного віку.
Як зарадити алергії на цей продукт?
Медики провели дослідження, учасниками якого стали понад 100 дітей молодше п'яти років. У всіх добровольців раніше була виявлена алергія на арахіс. Учені вирішили додати в раціон малят трохи арахісового білка. Добова доза становила 300 мг, або один горішок. За рік після початку експерименту з'ясувалося, що в чотирьох з п'яти дітей більше не спостерігається алергія: діти могли спокійно з'їдати до 15 горіхів у день. Таким чином, фахівці припускають, що арахіс можна вживати навіть дітям з алергією на корисний горіх. Однак є два застереження. Перша: доза повинна бути невелика. Друга: у перед зміни раціону дитини необхідно проконсультуватися з лікарем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба їсти, щоб довше і краще спати
Батьківщиною арахісу вважають Південну Америку, хоч багато хто стверджує що це була Африка. Його культивують в Індії, Китаї, Африці, на півдні США. При розкопках в одній з частин Перу були виявлені могили, розкопавши які вчені знайшли земляний горіх – арахіс. Йому було вже тисячі років. Крім самого горіха, там був посуд, прикрашений його зображенням. Тому вирішили, що батьківщиною арахісу є Південна Америка. Звідти він потрапив до Африки, а потім вже в США.
У США щорічно вирощується понад 450 тис. т арахісу, а урожай майже з 400 тис. га згодовується свиням.
Коментарі