понеділок, 28 грудня 2015 16:49

Як відрізнити доброякісну пухлину: 5 порад від онколога

Як відрізнити доброякісну пухлину: 5 порад від онколога
фото: zhitomir-online.com

Часто люди лякаються різноманітних утворень під шкірою. Підозрюють у себе онкологію. Потім виявляється, що це атерома, доброякісне утворення, - каже доктор наук, онколог із Національного інституту раку Сергій Коровін.

Атероми з'являються там, де під шкірою є жирова тканина. Виростає від закупорки сальної залози.

"Є ряд ознак, за якими визначають, рак це чи інше утворення. Але самі нічого не діагностуйте. Відомо безліч випадків, коли люди самі ставили собі неправильні діагнози, каже лікар.

Злоякісні пухлини частіше з'являються в глибині тканин колінного суглоба, стегна чи плеча. Атероми частіше виростають на обличчі, спині, шиї.

"Доброякісні пухлини мають чітку контури. Їх легко намацати під шкірою. Нагадують кульки, які перекочуються. А от ракові утворення стоять під шкірою міцно, зазвичай нерухомі. Складно визначити, якої вони форми. На дотик виглядають такими, що глибоко вросли. Відрізняють також і швидкість росту. Злоякісні збільшуються набагато швидше за інші".

Дерматолог Павло Демський радить негайно перевірити сумнівне утворення у лікаря. "Зовсім недавно прийшла жінка. Помітила на щоці, як вона казала, жировик. Так в народі називають доброякісне утворення — ліпому. Помітила і забула. Хтось їй наговорив, що таке не варте навіть огляду. А потім той "жировик" став швидко рости. Тільки за рік виявилося, що це онкологія. Тепер лікується в онкодиспансері".

Українці не звикли ходити до лікаря заради профілактики, каже Демський. "Йдуть тільки у крайніх випадках, до останнього відтягують перевірку. Та вчасна діагностика у прямому сенсі рятує життя. Бо на першій стадії 95% таких утворень повністю виліковні.

Не менш небезпечні утворення і на шкірі, не тільки під нею. Це може бути меланома — рак шкіри. "Ризик меланоми щонайменше у десять разів збільшує солярій. Зазвичай лікарі не просто не радять, а й забороняють ходити у солярії. Все це — через ризик меланоми. У Європі є суворе правило не користуватися солярієм до 35 років. А підліткам до 18 років тим більше".

Зараз ви читаєте новину «Як відрізнити доброякісну пухлину: 5 порад від онколога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути