четвер, 19 квітня 2018 16:15

Як вчасно розпізнати проблеми з печінкою

Сьогодні у світі відзначають День печінки. Це є гарним приводом, щоб звернути увагу на своє здоров'я. Адже печінка виконує понад 500 надзвичайно важливих функцій.

Щоб вчасно помітити ознаки можливих проблем, потрібно скористатися цією інфографікою:

 

Печінка відповідає за подачу вітамінів та глюкози в мозок, бореться з інфекціями та зберігає поживні речовини.

Вона працює як специфічний фільтр, який очищає кров від шкідливих речовин, які надходять з повітря та їжі. Фільтрує близько півтора літра крові щохвилини та саме тому дуже страждає від шкідливого впливу алкоголю та наркотиків.

"Будучи ключовим гравцем у системі травлення, печінка переробляє все, що ми їмо і п'ємо, включаючи ліки. З непрацюючої печінкою людина не виживе, а тому за цим органом необхідний ретельний догляд. Будучи багатофункціональним органом, печінка піддається впливу вірусів, отруйних речовин, а також забруднюючих речовин, які присутні у воді та їжі. Найчастіше люди з проблемами печінки й гадки не мають про своє захворювання, тому що у них дуже мало або взагалі відсутні будь-які симптоми. Медицина домоглася великих успіхів в лікуванні печінкових хвороб, але повністю вилікувати печінку поки що неможливо. Тому дуже важливо вести здоровий спосіб життя, щоб уникнути ушкоджень печінки і робити необхідні щеплення проти вірусів, що можуть викликати її захворювання", - говорить Вівек Віджая, директор відділення з пересадки печінки Інституту серця Fortis Escorts.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили шкоду сидячого способу життя

Печінка сама не болить - в ній немає больових рецепторів. Але вони є в печінковій капсулі, в яку вкладено орган. Тому зміна розміру або форми печінки може відчуватися болісно. У більшості випадків печінка руйнується "мовчки". тому краще наперед пересвідчитися, у якому стані ваш орган.

Зараз ви читаєте новину «Як вчасно розпізнати проблеми з печінкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути